НАТО: един за всички и всички за един

Анджей Желински, наш кореспондент във Варшава.

NATOДнес във Варшава продължава историческата среща на държавните ръководители на страните членки на НАТО с участието и на президентите на държавите партньори на Алианса. През първият ден най-силно впечатление направи изявлението на  председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

„КОЙТО И ДА СЕ ОБЪРНЕ СРЕЩУ АМЕРИКА,ТОЙ  ВРЕДИ НА ЕВРОПА, А КОЙТО СЕ ОБЪРНЕ СРЕЩУ ЕВРОПА  ВРЕДИ НА АМЕРИКА”

Думите му се коментират от всички акредитирани журналисти като ясно послание към опитите  главно на руската външна политика и нейните пропагандатори в други страни,  да вбие клин в отношенията между Европейския съюз и Съединените щати. Говореното срещу Америка наврежда на европейските интереси по същия наин по който всеки, който подронва основите на либераната демокрация вреди и на либерализма и на демокрацията.  Тези силни думи Доналд Туск произнесе непосредствено след  срещата си с американския президент Барак Обама преди официалното откриване на форума.

z20374134Q,Wystawa-zorganizowana-przez-MON-na-szczycie-NATOВниманието на участниците във форума привлече и изложбата представяща историята на полския път към членство в НАТО, както и раздаваните материали от членове на гражданското сдружение „Солидарни 2010” на тема „смоленската катастрофа”.  В тези материали бе представена информация за това, че „президентът на държава членка на НАТО и десет генерали на НАТО са били убити”  край руския град Смоленск през 2010 година, когато  при неизяснени докрай и до днес обстоятелства  в  ужасна катастрофа загинаха президентът Лех Качински  и голяма част от полския политически, военен и духовен елит.

Много се коментира в кулоарите на форума и оригиналното послание, което участниците в него отправиха към руския президент Владимир Путин. Разчитането му изисква определено ниво на интелигентност, но е повече от ясно. На общата снимка на участниците на украинския президент Петро Порошенко бе определено място между лидерите на Германия и Великобритания – Ангела Меркел и Дейвид Камерън, и непосредствено зад Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, полският президент Анджей Дуда и американският президент Барак Обама. Всички журналисти и наблюдатели тълкуват това като

ясна подкрепа и солидарност с украинския народ и предупреждение към руския президент Владимир Путин,

че промяна в отношенията НАТО-Русия няма да има, докато руската страна не изпълни своите ангажименти по Минските договорености и не освободи окупираните от нея територии. Впрочем, такова, както разбрах е и мнението на българския президент Росен Плевнелиев, когото не случайно организаторите на историческата снимка поставиха на първия ред между президентите на Турция  Реджеп Таип Ердоган и на Литва Далия Грибаускайте. И тук някои намериха символно послание –

да се укрепва и Северcherno-more-256846-810x0оизточният и Югоизточният фланг на НАТО. 

Главното решение на форума е вече факт. Лидерите на натовските държави решиха да бъдат разположени четири батальона в Полша и балтийските държави. Това означава, че източният фланг на НАТО ще бъде усилен с няколко хиляди войници, главно британци.  Като добър знак за бъдещите планове на Съюза се приема и решението за разполагане на многонационална бригада в Румъния в състав от 5000 военнослужещи. Ще се обсъдят и възможностите за увеличаване на натовското военно присъствие в региона на Черно море като възпиращ фактор за евентуални агресивни намерения от страна на Руската федерация.

Днес на форума ще бъдат дискутирани темите за сътрудничеството в борбата с Ислямска държава и световния тероризъм, хибридната война и киберсигурността, която все повече се превръща в стратегически проблем.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *