Русия разширява агресията

Алекс Данов

1331На границата между Русия и Беларус се е образувала огромна опашка от товарни вагони и тирове. Всички те превозват стоки от Украйна за Казахстан. Руската страна обаче задържа тяхната обработка и се опитва да наложи ембарго на преминаването на украински стоки през руска територия за трети страни. Тази поредна руска агресия, израз на абсолютно задънената и умствено задръстена руска политика, коментира на страниците на авторитетния полски ежедневник „Газета Виборча“ Анджей Кублик.

От седмица на границата между Беларус и Русия са блокирани 80 вагона и 20 тира със стоки, които е трябвало да преминат транзит с крайна цел –Казахстан.  Блокадата е организирана от руска страна без предварително предупреждение. В началото на месеца според издадено лично от президента Владимир Путин разпореждане са въведени без предупреждение допълнителни ограничения за транзита на украински стоки през територията на Русия до Централна Азия. Въведени са изисквания и за допълнителни документи, които трябва да притежават украинските превозвачи. Същите ограничения са въведени и за преминаването на украинските стоки за Киргизстан.
Така практически Русия блокира украинския транзит до Централна Азия
maxresdefaultна хранителни стоки с произход от Западна Европа. Проблемът е вече отнесен към Световната търговска организация, в която Русия бе приета за член едва преди три години и правилата на която категорично забраняват подобни агресивни действия, каквито сега Кремъл предприема.
Полският журналист не коментира политическият аспект на тези действия на Руската федерация, но е очевидно, че
те са израз на безпомощност на управляващите в Москва.
Традиционната руска политика да оказва натиск върху други държави и народи, дори и те да са в „съюзни“ отношения с нея, какъвто е случаят и с Киргизстан и с Казахстан, показва, че Москва нищо ново не е научила и нищо старо имперско не е забравила. Преминаването от въоръжена агресия срещу Украйна към търговска война е поредното доказателство за агресивната същност на днешната руска политика, единствената причина нашите натовски държави да вземат необходимите мерки за своята сигурност. Логично е да се предполага, че Русия би искала да разиграе същият сценарий и спрямо други държави, затова и нараства ролята на евроатлантическата солидарност и подкрепата за Украйна от страната на всички натовски държави.

One thought on “Русия разширява агресията

  • юли 10, 2016 at 9:16 am
    Permalink

    Моят коментар няма да бъде публикуван, защото на Сашко Пиноков – зомбито истината не му се връзва с опорните точки.
    Санкциите на Раша са в отговор на украинските санкции, невежо дебело комунистическо творение.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *