Издателство

За всички издания при поръчка през сайта:  отстъпка 15 % .

Поръчай чрез е-mail: vek21xpress@abv.bg 

Поръчай чрез tel.: +359 887  006 266.

АЛМАНАСИ

УНИКАЛНА ПОРЕДИЦА от алманаси-албуми, в които чрез  текст и професионална фотография се срещате с историята, забележителностите, съвременното икономическо и социално развитие, културата, образованието и спорта на всеки столичен район. Представителни луксозни издания – цветни, с твърди корици.  

Единична цена: 35 лв. С отстъпка: 29,75 лв.

 

VITOSHATRIADICAPODUQNE

Lozenec

 

 

Studentski

IZGREV

КНИГИ

UrociАлександър Йорданов. Патриотични уроци. – с.572.

„Патриотични уроци”  са пропуснатите от българското образование уроци.  Авторът представя някои от най-важните събития и личности от новата българска история от гледна точка на националните ни интереси. В центъра на авторовото разбиране на историята е съдбата на човека. Възстановени са премълчавани страници от национално-освободителното движение, Съединението, антибългарските преврати и терористични акции инициирани от Москва, комунистическият преврат в условията на съветска окупация на 9-ти септември 1944 г., антиконституционният „Народен съд”, комунистическият терор срещу българския народ, опитът на „престъпната организация“ БКП да ликвидира независимата българска държава, престъплението на ръководството на същата партия с мълчанието за Чернобилската авария, руската хибридна война срещу България и др. Оригинален е прочитът на делото на личности като В. Левски, Хр. Ботев, З. Стоянов, Ст. Стамболов, Ив. Вазов, Д. Кьорчев, проф. д-р Ив. Шишманов, П. К. Яворов, Д. Талев, Ал. Караманов и др. Приносни са страниците за отражението на Балканската война в литературата, както и наблюденията върху образа на Македония в българската литература, борбата за свобода и независимост на българските горяни и балтийските „горски братя”. Осветляват се малко известни драматични страници от историята и на други народи – полската трагедия в Катин, Гладомора в Украйна, Пражката пролет, раждането на полската „Солидарност”, бунтовете срещу комунистическия режим в СССР и др.

Срещаме се с личности, които са откривали Бога само в родината си.

Според автора изчистването на прочита на новата ни история от напластените лъжи на комунистическата историография и пропаганда е важно за оцеляването ни като народ, за националното ни самочувствие и европейско настояще. Книгата е посветена на паметта на двама достойни българи: големия български писател, драматург и публицист Георги Марков и Илия Минев – несломения борец за свобода и човешки правдини.

Цена: 18 лв.(мека корица). С отстъпка: 15,30 лв.

 

Непознатият Александър Караманов. Поезия, есета, дневник. – с.232. 

Karamanov

Предговор, подбор и бележки  – доц. д-р Александър Йорданов

Първа среща на българския читател с литературното наследство на поета Александър Караманов. Той е роден в Радовиш, живее и учи в Скопие и създава по-голямата част от творчеството си на български литературен език. Днес той се завръща у дома на българската литература, на българския литературен език.  Съдбата му е трагична. Животът му е жестоко кратък. За него българи и македонци са един народ.

Цена: 12 лв. (мека корица). С отстъпка: 10,20 лв.

 

 

Модернизъм в българската и македонската литература на ХХ век. Сходства и различия. – с.300

Научен сборник с изследвания. Представени са 23 научни студии и статии от 17 учени – 6 от Р Македония  и 11 от РModernizam България. Изданието е реализирано в рамките на проекта „Европейски ценности в творчеството на български и македонски литературни творци през ХХ век“ осъществяван от научен екип от Българската академия на науките и Македонската академия на науките и изкуствата.

Цена: 12 лв.(мека корица). С отстъпка: 10,20 лв.

 

 

Александър Йорданов. Blogo, ergo sum! (Позиция. От извора. Полски дни. В Македония. Друг свят) – с.624.

BlogoКнигата съдържа анализи и наблюдения върху българския политически живот, както и спомени на автора от дипломатическите му мисии като посланик във Варшава и Скопие. Богато илюстрирана, тя е написана в оригинален стил – като блог, в който различните жанрове: интервюта, дневник, публицистични статии, мемоари, полемични текстове, политически потрети, са в органично единство и създават общо смислово пространство. Книгата хвърля светлина върху малко известни страници от политическия живот в периода на т.нар. преход. Същевременно авторът отделя страници и за български поети, писатели, учени. Затова и тази книга за него  е „като подпис във времето, следа, по която изтеглям и нишката на моя живот.“

Цена: 20 лв.(твърда корица). С отстъпка: 17 лв.

 18 лв.(мека корица). С отстъпка: 15, 30 лв.

 

Александър Йорданов. Време за опозиция (Време за опозиция. Жива памет. Отговори. На точен адрес) – с.288.

vremeКнигата представя наблюденията на автора върху важни проблеми на българския обществен и политически живот след 2005 година. Предмет на анализ са успехите и пораженията в българската политика, влиянието на народопсихологията върху политическите действия, възприемането на демократичните промени и тяхното отражение върху съзнанието на гражданите.

Цена: 12 лв.(мека корица). С отстъпка: 10,20 лв.

 

 

Александър Йорданов. Днес е хубав ден! – с. 90.

hubav denКнига с избрани фрагменти, сентенции и афоризми, тематично обединени около проблемите на политиката и политиците, свободата и словото, културата и творчеството, демокрацията и гражданското общество, животът, парламентът и властта, историческата съдба на българския народ.

Цена: 12 лв.(твърда корица). С отстъпка: 10,20 лв.

 

 

 

Александър Йорданов. Да нарушим сценария! ( Надеждата срещу безвремието – 1988-1993 г. Жива памет – 1994-1998. Светлини и сенки. Монолог. До отвъд ). – с. 468.

scenarijatКнигата е богато илюстрирана и представлява жив, автентичен и богат на факти разказ за българския преход към демокрация. В предговора авторът изповядва: „Читателят може би ще остане изненадан, защото заедно с чисто политически текстове в книгата ще срещне това, което съм говорил публично за някои от най-светлите личности на България. Мисля, че те са огледалото, в което ние, днешните хора и политици, винаги трябва да се оглеждаме.“

Цена: 20 лв.(мека корица).  С отстъпка: 17 лв.

 

 

Александър Йорданов. Завръщане. (Конфликти. В кръга на модерното. В лабиринта на лявото.Полемики) – с. 452.

zavrashtaneКнигата съдържаизследвания върху проблеми на българската литература. В „Конфликти“ се прави оригинален прочит на „конфликта“ между Алеко Константинов и Бай Ганю, както и на литературния спор между Иван Вазов и Петко Р. Славейков. Във „В кръга на модерното“ са анализирани творци и проблеми на българския модернизъм. Във „В лабиринта на лявото“ обект на нов прочит са явления и процеси в „лявото пространство“ на литературата – Хр. Смирненски, Н. Хрелков, Н. Вапцаров и др.  В „Полемики“ е включена и известната студия на автора  за „образа на Сталин в българската поезия“.

 Цена: 20 лв.(твърда корица). С отстъпка: 17 лв.

 

Михаил Кръстев.Виното на надеждите. Роман трилогия. – с. 570

Vinoto„Виното на надеждите” е епичен роман за смисъла на българското съществуване, за вярата и неверието в нас, народопсихологически портрет нарисуван на прага на свободата – Априлското въстание. Според литературния критик Георги Цанков: „няма друг български роман в годините след политическата промяна, който да ми е правил толкова слно впечатление. Михаил Кръстев предлага съвсем нова, все още ненапълно узряла и сред историците ни, концепция за Априлското въстание и за българската свобода.”

Цена: 20 лв.(мека корица).  С отстъпка: 17 лв.

 

Модерният наратив.Интертекстуални пресичания.(Проблеми на българската литература през ХХ век)с.494.

ModerniaСборник с научни изследвания подготвен в чест на 70-та годишнина на проф.дфн Елка Константинова. Сред авторите личат имената на известни български литературоведи, както и на млади изследователи на българската литература.

Цена: 13 лв.(мека корица). С отстъпка: 11,05 лв.