Издателство

За всички издания при поръчка през сайта:  отстъпка 20% .

АЛМАНАСИ

УНИКАЛНА ПОРЕДИЦА от алманаси-албуми, в които чрез  текст и професионална фотография се представя и преоткрива историята, забележителностите, съвременното икономическо и социално състояние,  културата, образованието и спорта на всеки столичен район. Представителни луксозни издания – цветни, с твърди корици, формат А4.

Единична цена: 35 лв.

 

VITOSHA TRIADICA PODUQNE IZGREV

Lozenec

Slatina

Studentski

 

КНИГИ

Непознатият Александър Караманов. Поезия, есета, дневник. – с.232. 

Karamanov

 

Предговор, подбор и бележки  – доц.д-р Александър Йорданов“

Първа среща на българския читател с литературното наследство на поета Александър Караманов. Той е роден в Радовиш, живее и учи в Скопие и създава по-голямата част от творчеството си на български литературен език. Затова и може да се каже, че днес той се завръща у дома, в дома на българската литература, в дома на българския литературен език.  Съдбата му е трагична. Животът му е жестоко кратък. За него българи и македонци са един народ.

Цена: 12 лв. (мека корица)

 

 

Модернизъм в българската и македонската литература на ХХ век. Сходства и различия. – с.300

Научен сборник с изследвания. Представени са 23 научни студии и статии от 17 учени – 6 от Р Македония  и 11 от РModernizam България. Изданието е реализирано в рамките на проекта „Европейски ценности в творчеството на български и македонски литературни творци през ХХ век.“ осъществяван от научен екип от Българската академия на науките и Македонската академия на науките и изкуствата.

Цена: 12 лв.(мека корица)

 

 

Александър Йорданов. Blogo, ergo sum! (Позиция. От извора. Полски дни. В Македония. Друг свят) – с.624.

BlogoКнигата съдържа анализи и наблюдения върху българския политически живот, както и спомени на автора от дипломатическите му мисии като посланик във Варшава и Скопие. Богато илюстрирана, тя е написана в оригинален стил – като блог, в който различните жанрове: интервюта, дневник, публицистични статии, мемоари, полемични текстове, политически потрети, са в органично единство и създават общо смислово пространство. Книгата хвърля светлина върху малко известни страници от политическия живот. Същевременно авторът отделя страници и за български поети, писатели, учени. Затова и за него тя е „като подпис във времето, следа, по която изтеглям и нишката на моя живот.“

Цена: 20 лв.(твърда корица); 18 лв.(мека корица)

 

Александър Йорданов. Време за опозиция (Време за опозиция. Жива памет. Отговори. На точен адрес) – с.288.

vremeКнигата представя наблюденията на автора върху важни проблеми на българския обществен и политически живот след 2005 година. Предмет на анализ са успехите и пораженията в българската политика, влиянието на народопсихологията върху политическите действия, възприемането на промените и тяхното отражение върху хората във времето на „прехода“.

Цена: 12 лв.(мека корица)

 

 

Александър Йорданов. Днес е хубав ден! – с. 90.

hubav denКнига с избрани фрагменти, сентенции и афоризми, тематично обединени около проблемите на политиката и политиците, свободата и словото, културата и творчеството, демокрацията и гражданското общество, животът, парламентът и властта, историческата съдба на българския народ.

Цена: 12 лв.(мека корица)

 

 

 

Александър Йорданов. Да нарушим сценария! ( Надеждата срещу безвремието – 1988-1993 г. Жива памет – 1994-1998. Светлини и сенки. Монолог. До отвъд ). – с. 468.

scenarijatКнигата е богато илюстрирана и представлява жив, автентичен и богат да факти разказ за българския преход към демокрация. В предговора авторът изповядва: „Читателят може би ще остане изненадан, защото заедно с чисто политически текстове в книгата ще срещне това, което съм говорил публично за някои от най-светлите личности на България. Мисля, че те са огледалото, в което ние, днешните хора и политици, винаги трябва да се оглеждаме.“

Цена: 20 лв.(мека корица)

 

 

Александър Йорданов. Завръщане. (Конфликти. В кръга на модерното. В лабиринта на лявото.Полемики) – с. 452.

zavrashtaneКнигата включва изследвания върху проблеми на българската литература. В „Конфликти“ се прави оригинален прочит на „конфликта“ между Алеко Константинов и Бай Ганю, на литературния спор между Иван Вазов и Петко Р. Славейков. Във „В кръга на модерното“ са анализирани творци и проблемина българския модернизъм. Във „В лабиринта на лявото“ обект на нов прочит са явления и процеси в „лявото пространство“ на литературата – Хр. Смирненски, Н. Хрелков, Н. Вапцаров и др.  В „Полемики“ е включена и известната студия на автора  за „образа на Сталин в българската поезия“.

 Цена: 20 лв.(твърда корица)

 

Михаил Кръстев.Виното на надеждите. Роман трилогия. – с. 570

Vinoto„Виното на надеждите” е епичен роман за смисъла на българското съществуване, за вярарата и неверието в нас, народопсихологически портрет нарисуван на прага на свободата – Априлското въстание. Според литературния критик Георги Цанков: „няма друг български роман в годините след политическата промяна, който да ми е правил толкова слно впечатление. Михаил Кръстев предлага съвсем нова, все още ненапълно узряла и сред историците ни, концепция за Априлското въстание и за българската свобода.”

Цена: 20 лв.(мека корица)

 

Модерният наратив.Интертекстуални пресичания.(Проблеми на българската литература през ХХ век)с.494.

ModerniaСборник с научни изследвания подготвен в чест на 70-та годишнина на проф.дфн Елка Константинова. Сред авторите личат имената на известни български литературоведи, както и на млади изследователи на българската литература.

Цена: 13 лв.(мека корица)