Наздраве от „Червената свиня“

Анджей Желински, наш кореспондент във Варшава.

Продължава срещата на държавните ръководители на страните членки на НАТО, която се провежда на нашия национален стадион във Варшава при огромен световен интерес. Всички медии съобщават за нея, за изразените от представителите на националните делегации позиции. Но мисля, че е любопитно за българските читатели да научат, какво мислят обикновените поляци. А те, както чух и както сам участвах, в известния столичен ресторант „При червената свиня“, дискутираха главно около военните възможности на Алианса и Русия. Кой с какви сили военни разполага и  какво би се случило, ако не дай Боже, започне войKamienica przy Grzybowskiej z nową reklamą restauracjiна.

„Червената свиня“ е наистина известна наша столична кръчма позната и на гостите на Варшава главно с добрата си кухня и великолепното платно на централната стена на което се виждат насядали около масата лидерите на бившия социалистически лагер.  Веднага се разпознават съветския лидер Брежнев – в центъра, кубинският Кастро, който страстно е награбил сервитьорката, а и тук са и останалите. Мнозина мои приятели обикновено ме питат, знаейки моите отношения с България, къде на тази маса е българският Тодор Живков. И обикновено им отговарям това, което знам: той е под масата, защото е искал да бъде много близък с Брежнев.

Та бях днес на обяд в „Червената свиня“ ( ние на това му казваме обядо-вечеря!) хапнахме с приятели по едно свинско джоланче и няма как, все за тази натовска среща говорехме. А и гостите в заведението също. В един момент взехме да сравняваме военните сили на НАТО и Русия. И ето какво се получи като ползвахме всякаква информация от интернет.

НАТО разполога общо с 3,5 милионна армия, а Русия само със 750 хилядна. Ние имаме 5800 бойни самолета, а Русия 1300. Три пъти повече танкове има нашият съюз от Русия – ние имаме 10 000, а руснаците – 3000. Превъзхождаме многократно Русия с военни кораби – 282 срещу 33. Голямо е нашето превъзходство и в подводниците – 150 срещу 60. Единствено в ядрените бойни глави отстъпваме на руснаците. Те притежават 8 500, а нашите армии – 8 000. Нашият военен бюджет е близо 10 пъти по-голям от руския. Това говорят цифрите. Но съвременната война, ако не дай Боже започне, може да свърши и много бързо. Ще литнат ядрените ракети и в двете посоки, стотици хиляди ще загинат още при първия удар и след това победители ще бъдат тези, които по-бързо, макар и с десетилетия се възстановят от огромните разрушения. Затова и хапвайки от любимите на бившите комунистически лидери свински джоланчета и поливайки ги обилно с любимата ми бира „Живец“, си мислех, че имаме дълг да не допуснем да се стигне до такава война. И затова трябва да се вразумят в Кремъл, да си оправят руснаците държавата без да бъдат алчни за нови територии, да оставят и украинският народ сам да решава съдбата си. Но докато руснаците се стягат за война и ние ще се стягаме. Такова бе мнението на нашата „весела компания“ изразено категорично днес в славния наш ресторант „При червената свиня“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *