Американски петролен танкер стана символ

Алекс Данов 

711.14 BannerОт тексаското пристанище Корпус Кристи към Италия пътува танкерът на компанията ConocoPhillips  натоварен с американски петрол.  Това е първият износ на американски петрол от 40 г. насам.

В Русия този нормален търговски акт се възприема като „удар в гърба”, но анализаторите посочват, че поради лоша външна политика водена от руския президент Владимир Путин, Русия остана в изолация от международната общност и сега е само страничен наблюдател на процеси, върху кNigeria-approves-Oando-ConocoPhillips-transactionоито няма сила да влияе. Първият танкер с американски петрол е по поръчка на швейцарската компания Vitol Group, която е сключила договор с тексаската фирма Enterprise Products за експорт на 600 000 барела петрол, който след това – като дизел и бензин, ще поеме към други европейски страни, в които компанията участва в собствеността на нефтопреработващи предприятия.

Още на 19 декември президента на САЩ Барак Обама подписа бюджета на страната за 2016 г. в който се предвиждаше премахване на забраната за износ на американски петрол. Стратегическите запаси на петрол на САЩ  са приблизително 690 милиона барела като растат постоянно благодарание на новите технологии за добив на шистов газ и петрол.

large_article_im2264_091534v2011-05-08За разлика от Русия, която разчита почти единствено на добивната си индустрия за „връзване“ на държавния бюджет, то САЩ съчетават традиционно силната си добивна индустрия с модерни технологии и иновации, които далеч изпреварват във времето не само Русия, но и останалия свят.  А това гарантира запазването на световното лидерство на САЩ през следващите поне 50 години и е условие за развитие на добри партньорски отношения с държавите от Европейския съюз и НАТО. Затова и първият танкер с американски петрол за Европа се приема и като символ на още по-добро развитие на европейско-американските отношения в бъдеще. И с този факт изостаналите в своето икономическо развитие държави като Русия неизбежно ще трябва да се съобразяват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *