Народите ненавиждат марионетките на Русия

Анатолий Безсланов, Москва

1601_230215
Николас Мадуро – президент на Венецуела

Николас Мадуро – социалист и президент на Венецуела, е стара симпатия на нашия президент Владимир Путин. Но, колкото повече обръщаше венецуелската политика към Русия, толкова повече явно е губил доверието на своя народ. И от снощи в столицата Каракас започна мащабна протестна акция на опозицията, която иска оставката на президента Мадуро.  Така нашата марионетка Мадуро е изправен пред избор:  да изпрати армията срещу народа или да подаде оставка като избяга в Русия или приеме да изкара известен период от своя нещастен живот в затвор.

Като опит за спасяване Мадуро  организира контрапротест:

срещу американските санкции и „натиска на капиталистическия свят срещу социалистическата власт на Венецуела”. Но наследникът на Хуго Чавес – предходната „симпатия“ на нашия президент, доведе страната до дълбока икономическа криза. Обяснимо рейтингът му се срина до смешните 20%.

8ba92cdca802f1337f2b2f4f98ff6730На парламентарните избори в началото на годината опозицията постигна победа и сега дава ясен знак, че президент като Мадуро може само да бъде пречка пред желанието на мнозинството от хората Венецуела да започне нормално демократично развитие.  Кремъл наблюдава отблизо процесите във Венецуела, защото разбира, че ако загуби своята марионетка в тази държава ще загуби и много от възможностите за спекулации  на световния петролен пазар.

На среща с представители на венецуелеския бизнес  изпеченият хитрец Мадуро направи опит да обещае завой в политиката, като вместо за „руската връзка” започна да говори за постигане на ново икономическо споразумение с Китай. Но подробности медиите не съобщават, което означава, че става дума за пореден социалистически блъф.

919
Николас Мадуро и Владимир Путин

Подобно на нашия президент Путин, така и Мадуро се надява цените на петрола да тръгнат нагоре.  Но това едва ли е вероятно поне до края на мандата на американския президент Барак Обама, който вече ясно заяви, че ще продължи санкциите срещу Русия,  а те, както е добре известно, бяха наложени заради осъществената от нас агресия срещу независима Украйна.  Санкции ни наложиха и страните от Европейския съюз, Канада и Австралия.

Падането на цената на петрола доведе до значителни съкращения на неговия добив във Венецуела. Инфлацията е 141,5%,  а  типичната болест за всяка социалистическа икономика – дефицитът на стоки, все по-силно се проявява.

Президентът Барак Обама продължи санкциите срещу Венецуела.  Стъпката е логична, защото марионетките е нормално да разделят участта на своите господари. Очевидно е, колкото и това да не ни е приятно, че народите все повече  проглеждат за истинската роля на Русия в съвременната политика и  ненавиждат нашата намеса  в техните вътрешни работи, износът на „революция”, на „тероризъм”, на „антидемократизъм”.  Дори и България, за която у нас по инерция  се твърди, че има „русофилски” настроения, наскоро избра специална парламентарна комисия, която да разследва руската намеса в нейната вътрешна политика.

Протестите във Венецуела са повече от ясен сигнал, че политиката на Кремъл, която води до дестабилизация на редица държави не се приема от народите на тези държави. Тя е чужда на техните национални интереси.  Дали в Кремъл разбират това. Дали ние, руснаците, ще вдигнем глави и ще изразим нашата позиция срещу тази политика? Предстои времето да реши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *