ВАРШАВА ПОСРЕЩА НАТО

Анджей Желински, наш кореспондент във Варшава

z20368242IH,Barack-Obama61 делегации, в това число 18 президенти и 21 премиери, ще вземат участие в откриващата се днес във Варшава среща на високо равнище на НАТО. За участие в срещата вече пристигнаха американският президент Барак Обама и  премиерът на Канада  Жюстин Трюдо, който се „придружава“ от своя син, президентът на Франция Франсоа Оланд – все още под силната емоция от голямата победа на френския национален отбор над Германия на европейското първенство по футбол.

z20368256IH,Justin-Trudeau--premier-Kanady-
Канадският премиер Жюстин Трюдо.

Според Александър Вербшоу –  заместник генерален секретар на НАТО,

основна цел на срещата ще бъде осигуряването на сигурността на страните членки в условията на засилваща се тревога от агресивните намерения на Русия.

Целта е да се избие от „главите“ на някои държави идеята, че могат в съвременния свят проблеми чрез използването на военна сила. За да отговорят на съвременните предизвикателства пред сигурността – тероризмът и възраждането на стари агресивни национални доктрини,  страните членки на НАТО трябва да увеличат сътрудничеството помежду си, да гарантират такова ниво на взаимодействие, което да направи невъзможен всеки помисъл за агресия срещу която и да е страна членка. Специално внимание ще бъде отделено на разполагането на войски на източния фланг на Алианса, както и на реакцията на методите на хибридната война, която Русия използва успешно през последните няколко години.

В навечерието на срещата американският президент Барак Обама е заявил, цитиран от акредитирания кореспондент на Financial Times, че Западът е длъжен да продължи политиката на санкции срещу Русия, докато последната не изпълни своите задължения по Минските договорености. Предвижда се и специална среща в рамките на форума между президентът Обама и президентът на Украйна Петро Порошенко. Според президентът на САЩ  срещата на НАТО във Варшава е най-важната от периода на края на „студената война“, доколкото Западът се сблъсква с редица предизвикателства, между които са екстремизмът и тероризмът, военните конфликти, миграционната криза, агресивната Русия и излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Това ще бъде най-голямата като формат среща на НАТО в историята на Съюза.

Наблюдателите обръщат внимание и на символичното място, където се провежда срещата – нашата столица Варшава, която преди 67 години даде името на наложения от Съветския съюз комунистически военен блок, който се разпадна след началото на демократичните промени в бившите комунистически държави. В срещата на върха на НАТО ще вземат участие делегации на 28 държави членки. Ще уGadżety dla dziennikarzy obsługujących szczyt NATOчастват и представители на 26 държави – партньори на НАТО. Варшава ще посрещне 2 000 делегати, а за тяхната сигурност ще се грижат около 6 000 полицаи.  206 офицери за връзка са акредитирани към делегациите и ще отговарят за тяхната сигурност. В подготовката на срещата участват 400 експерти. На разположение на делегациите са 595 автомобила и 1250 шофьора. 2000 са акредитираните за събитието журналисти като всички тях полската страна е приготвила ето този журналистически комплект, който включва и традиционната полска медовина. Резервирани са 4100 хотелски стаи. Разходите, които отделя за организацията на събитието полската държава са около 40 милиона евро. Те са планирани в бюджета на държавата. Заседанията ще се провеждат на „терена“ на националния стадион – едно символно послание за единство и общност. KACPER PEMPEL / REUTERS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *