ИЗБОРНИ ПОУКИ

Александър Йорданов

Победителите не ги съдят. Но е нормално да ги обсъждат. И се започна. А тъй като у нас всеки разбира от политика, обсъждането се очертава да продължи до Коледа. Нямам намерение да участвам в това обсъждане. Затова, ще си кажа мнението и ще си очаквам хубавата Коледа. И така:

УСПЕХЪТ НА ГЕРБ Е БЕЗСПОРЕН

2110918839Той ошашави останалите партии.  Как да го обясним: 1. Партията е доказала положителни резултати в досегашното си управление – и на национално и на местно ниво, т.е.   има видимост на промяната.  2.  Има добра вътрешна организация. 3. Изразява очакваната от мнозинството от българите проевропейска ориентация – контактите на Борисов с Меркел, Юнкер, честите визити в Брюксел, явно допадат на европейската българска душа. 4. Показва умението да се води коалиционна политика. 5. Разбира усещането за необходимост от сигурност и стабилност в страната в условията на сложна международна обстановка – войната в Сирия, конфиктът в Украйна. 7. И може би най-важното: българите се умориха от многото и различни партийни противопоставяния и борби. А умерената дясноцентристка партия ГЕРБ отговаря в момента най-добре на народопсихологическия характер – умереност, спокойствие, „мир да има”,  „някой да помисли за нас”.

Останалите партии създават стресова атмосфера, юркат хората в една или друга посока, а това явно не се нрави на българина. Стига му стресът на ежедневието.  На новата „опорна точка”, че управлението на ГЕРБ все повече заприличва на еднопартийна  „диктатура”  отговорът е, че при многопартийна система и демокрация, при членсто в ЕС, такава диктатура е невъзможна, а в Япония либералнодемократическата партия управлява почти несменяемо от Втората световна война. И никой там не говори за „диктатура”. Така че тази опорна точка може да се разказва само на дядовците, в чиито глави трещи още залпа на Аврора.

zx620y348_2600771РЕФОРМАТОРСКИЯТ БЛОК

успя там, където сравнително добри позиции има СДС, както и отделни политици от СДС преминали в „Движение България на гражданите”.  За съжаление постигнатият резултат не дава основания на коалационния партньор на ГЕРБ за нещо повече от коалиционно партньорство. Не дава основания и за трансформирането на блока в партия, което би било негова голяма политическа грешка. Както бе грешка и трансформирането някога на СДС в партия.  Успехът на РБ е в това, че мощно помогна да се изтласка по-далеч от властта БСП и ДПС.  Точно този факт трябва да се оцени положително най-вече от победителят на изборите – ГЕРБ.  И заедно да продължат управлението на страната.

zx620y348_2600389РЕЗУЛТАТЪТ НА БСП

за някои е трагичен, но  е повече от достатъчен и напълно нормален за една бивша комунистическа партия. Няма съмнение, че борбите в средите на левицата ще продължат и това е също нормално, защото исторически винаги битките в лявото пространство са били по-ожесточени и драматични: падали са дори глави.  БСП нямат друг шанс освен да се правят на по-леви от това, което са в момента, но нашенецът на богати леви чорбаджии не вярва.

АБВ СА ЛЕВИ ПРАГМАТИЦИ

и затова им  трябва по-голямо партийно крило. И явно нямат нищо против такова крило да е ГЕРБ. А и двете партии по нещо си приличат – и в двете има достатъчно кадри на бившата БКП, че и на БСП дори.

ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ 

също е в редицата на зарадваните от немай къде. Амбицията на партийното ръководство за по-голяма роля в българската политика от тази, която отрежда етническият вот плюс малка периферия от службогонци, не се потвърди на тези избори.

РЕЗУЛТАТЪТ НА АТАКА

говори, че не е лесно да бъде излъган с руски пляски здравомислещият българин. И е много вероятно русофилската идея да пусне в обръщение някакво ново партийно издание.  Но то също няма да има успех.

ВМРО ОТБЕЛЯЗА НАПРЕДЪК

и патриотичните настроения несъмнено са хубаво нещо, но имат една слабост – при тях много рядко думите с дела се покриват. Това още Христо Ботев ни го е казал и не се забравя: „Патриот е, душа дава… но не свойта душа”.

И сега, какво следва? Казах вече: иде Рождество Христово! Иде нова година. И партийните страсти нека бъдат така добри да пропаднат вдън земя поне до пролетта!

 

One thought on “ИЗБОРНИ ПОУКИ

  • ноември 3, 2015 at 5:28 am
    Permalink

    В ПП ГЕРБ от самото и създаване има нещо мрачно, неуловимо, нещо, което ти се изплъзва. Ъглова сянка на престъпното минало, а може би и настояще на нейния лидер. Не съм сигурен г-н Йорданов, че взимате впредвид корпоративния вот за ГЕРБ, това е особен вид модерно робство в страна, където децентрализацията е все още само дума, с която се печелят европроекти, но не и факт. Мисля, че всяка голяма партия трябва да има собствена идейна програма, визия за мястото на страната ни в глобалния свят, както по всичко личи ГЕРБ преписват от Народната партия в парламента на ЕС. Това засега върши работа, но не отчита реалната ситуация в България. У нас тлеят няколко големи конфликта, а решения за тях липсват, липсва и говорене по тези проблеми. Демография, малцинства, спазване на закона от ВСИЧКИ и т.н. Мога да обобщя, че на ГЕРБ проблема с капацитета и кадрите, който превърна БСП в грозен остатък на отминало време, също не е чужд и скоро може да препъне тази партия, въпреки, че изглежда в добра физкултурна форма и в пожарните й коли има вода.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *