НАТО- Русия и малко руско-турска любов

Анатолий Безсланов, наш кореспондент в Москва.

Откритата днес среща на държавните ръководители на страните членки на НАТО във Варшава, на която присъстват и ръководители на страните кандидатки за членство в този мощен западен Алианс, е световното събитие, на което макар и неохотно обръщат внимание и нашите медии. А обръщат неохотно внимание, защото за пореден път западните държави демонстрират желание за нормализиране на отношенията с нашата страна, но и за пореден път ясно показват къде е проблемът. Според това, което успях да прочета в някои чужди сайтове,проблемът е в Кремъл. Разбира се, това го знаем всички тук, в Москва. Но не всички смеем да го кажем. Докато не само политиците, но и хората в натовските държави това си го говорят свободно. Нашите държани ръководители продължават по инерция от съветско време да плашат народа със „заплахата от страна на САЩ и Запада“ и така хората живеят в постоянен стрес, че сега е зле, но може и да стане още по-зле. С други думи, както днес е станало дума във Варшава, ние използваме външнополитическа реторика за стягане на редиците във вътрешен план. Това навремето е била  практиката на Сталин.  Да плаши народа с лошия Запад и той да си налага парцалите, както казвате вие българите.

За срещата на върха на НАТО  във Варшава авторитетният сайт ГАЗЕТА.RU отбелязва, че като за последно Варшава се пази от руски автомати „Калашников“ и напомня, че преди 60 години от тук е стартирал т.нар. Варшавски договор, който остана в историята заедно с нашия „велик“ Съюз. Изданието се спира и на публикацията в авторитетния полски ежедневник Rzeczpospolita с показателното заглавие

„48 ЧАСА, ЗА ДА ОКУПИРАТ РИГА“.

Според полското издание  с подобни заплахи „Кремъл демонстрира мускули“ и може би поради това събеседникът на «Газете.Ru», представен като „един от европейските дипломати“, е забелязал, че „руските дипломати ходят в тия дни мълчаливо и се опитват изобщо да не се афишират“.   Във Варшава НАТО ще каже НЕ на Студената война и според плановете на Алианса в близост до нашите граници ще бъдат разположени четири батальона от състава на силите за бързо реагиране.  Те ще се базират в Полша, Литва, Латвия и Естония, а общата им численост се очаква да бъде около 4000 войници и офицери. Цитира се и мнението на Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, според когото НАТО не търси конфронтация с Русия, а прехвърлянето на войски на източния фланг е само стъпка към защита на държавите членки на Алианса. Това присъствие не нарушава договорът между Русия и НАТО от 1997 година, тъй като натовските войски нямат да бъдат за постоянно, както не допуска договорът,  а ще бъдат в постоянна ротация.   Същевременно всички наши издания цитират думите на Йенс Столтенберг, че днес НАТО си има работа с

ДАЛЕЧ ПО АГРЕСИВНА РУСИЯ ,

а действията на НАТО се явяват закономерна реакция на анексирането на украинския полуостров Крим от наша страна. Цитират се и точните думи на Столтенберг, а именно, че „Не е възможно да се остави настрани нелегалното анексиране на полуострова“, тъй като именно този акт от страна на Кремъл е „променил правилата на играта“ в Европа.

Същевременно   нашите медии дават положителна оценка на изявлението на Столтенберг, с което той приветства стоплянето на отношенията ни с Турция като важен член на Алианса. Веднага след срещата на върха на НАТО предстои и провеждането на среща на Съвета Русия-НАТО на равнище посланици. Тя ще се проведе на 13 юли и ще засегне главно болезнената тема за съдбата на полуостров Крим и респективно, изпълнението на Минските договорености за урегулиране на  конфликта в Източна Украйна.

Нашите „военнолюбци“, както къде на шега, къде на истина,  ние московчани наричаме родните генерали,

се тревожат повече от един друг въпрос. И той е свързан с разширяването на американската противоракетна отбрана в Европа. Това неизбежно ще доведе до нова ескалация на напрежението между нас и Запада, а може да бъде и катастрофално за нашата, и без това намираща се в много трудно положение, икономика. Затова и както пише ГАЗЕТА. RU това е един от „най-болезнените за нас въпроси“. Според военният експерт Александър Гольц едно съществено увеличаване противоракетните възможности на военноморските кораби на САЩ, които ще се намират на удобни позиции в близост до Русия, ще представлява заплаха за нашите стратегически сили.

И докато натовските държави приемат своята Декларация за сътрудничество у нас вниманието отново привлече политическият клоун Владимир Жириновски с изказване, което германският „Шпигел“ охотно цитира.  Жириновски, който преди време сравни турския президент Ердоган с Хитлер, сега неочаквано започва да пее нова песен и с това показва на нас обикновените руснаци, че отдавна в руската политика няма принципи. Да не говорим за морал.  Сега Жириновски приветства стоплянето на отношенията между Владимир Путин и Реджеп Ердоган  и както пише „ГАЗЕТА. RU“  разчита на слабата памет на своите привърженици като сега им внушава, че Турция в скоро време ще излезе от НАТО,  ще влезе в нашия евроазийски Митнически съюз и ще „ни стане по-близка отколкото Беларус“. Трудно ми е да повярвам, че мой сънародник може да изрече такава глупост, но е факт. Изрекъл я е политикът наш Жириновски.

Затова и немското издание сравнява Русия и Турция с млади влюбени.

Изобщо, да умре човек от срам заради нашите политици. И тъй като моите приятели тук в Москва знаят, че редовно пиша в България, ми се иска направо да кажа: добре е, много е дори добре, че България се присъедини към НАТО. Това със сигурност Ви предпазва вас българите от появата на такива политици като нашият Жириновски.

One thought on “НАТО- Русия и малко руско-турска любов

  • юли 9, 2016 at 6:07 pm
    Permalink

    Oчень давно „тов.“ Жериновскому в Болгарию въезд ЗАПРЕЩЕН ! При последнем приезде , давно, он себя вел по хамски и добился того , что ему в паспорте шлепнули черную печать . Что можно ожидать от него ?! К сожалению , он не один такой .

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *