В. „Дейли сабах”: България се нуждае от сериозни подобрения!

Алекс Данов

fce917c3-3749-424f-9cdf-cc2ef5f8a864Това е мнението на турския журналист Илнур Чевик  споделено на страниците на ежедневника „Дейли сабах”.  Авторът  смята, че огромните средства, които страната ни получава от Европейския съюз  не са довели до ефектни промени поне на нейния „външен вид”. И дава за пример „занемарения вид на столицата София”,  която според него прилича на „турски град от 70-те години”.

Чевик споделя това в контекста на разсъжденията си, че България се намира в разкрачено положение между „историческите си връзки с Москва” и желанието да се утвърждава и защити „мястото си в западния съюз, в който участва и Турция”.  Той задава въпрос, който по-скоро би трябвало да задава българската журналистика, а и всеки български гражданин. И това е въпросът,

какво се е случило с милиардите евро, които Европа налива в България

и защо липсва видимост на тяхното „усвояване”.  А изводът, че София и България се нуждаят от сериозни подобрения във външния вид, звучи на първо четене стресиращо, но ние си знаем, макар и да не го признаваме открито, че турският журналист е прав. Защото, пише той:

„България има да извърви дълъг път, преди да стане икономически жизнен партньор в ЕС.”

А за да се случи това е необходимо „българите да преодолеят психологическите окови, които ги връзват за агресивна Русия и да започнат да приемат висшите ценности на ЕС.” Доживяхме тази проста истина да ни я каже и турски журналист.

bojko borisov davutogluНяколко часа престой в България са били необходими на Илнур Чевик, за да схване същността на проблемите в България.  Що се отнася до целта и характера на визитата на турския премиер Давутоглу, колегата Чевик прави извод, че тя е дала отговор на два важни за българите въпроси. Първият е,  че Турция ще направи всичко възможно да не допусне дестабилизация на границата между двете държави като задържи на своя територия  сирийските бежанци, които вече надхвърлят 2 милиона. А вторият е свързан с поддържането на вътрешна стабилност сред турците и мюсюлманите в България. Самият факт, че коментаторът на „Дейли сабах” поставя един до друг тези два въпроса, подсказва и за възможните опасности пред България при евентуално навлизане на компактни маси от мюсюлмански бежанци особено в районите с компактно мюсюлманско население у нас.

Важен знак при визитата на турския премиер в България бе и фактът, че той бе посрещнат на летище София не само от българските официални представители, но и от посланиците на четири държави акредитирани в България – на Палестина, Алжир, Азербайджан и Катар. В контекста на рязко влощените турско-руски отношения това според автора на коментара Чевик е „морален знак на подкрепа”.

Според официалната информация Борисов и Давутоглу са обсъдили изграждането на връзка за доставки на газ от Азербайджан през Турция за България, както и пускането на „високоскоростен влак между София и Истанбул“. В българските медии обаче липсват коментари затова, защо няма дори най-обикновена теснолинейка до Скопие, а вече се мечтае за „китайски влакове стрели“ от София до Истанбул. Все пак Скопие е на Запад, а Истанбул – на югоизток.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *