Народен дом на терора

Даниела Горчева

12208561_10153356989306429_6532653133556543881_nТака се нарича новият документален филм на режисьора Стойчо Шишков, който днес бе прожектиран в Дома на киното в София.  Това е филм, който в дните, когато мислим жертвите на терористичните акции в Париж, ни връща към спомена за жертвите на комунистическия терор в България.  Това е филм за мрачната карма на една софийска сграда – бившата дирекция на милицията и полицията, жълтата сграда на столичния Лъвов мост.

Филмът проследява 100-годишната история на сградата, наниз от имена, факти, документи, разкази и свидетелства, и хвърля светлина върху много забравени събития, преди и след 9-ти септември. Народен дом на терора изважда на показ дълбоко заровени проблематики, корени и на много съвременни политически и социални казуси. Както споделя самият режисьор в интервю пред Българското национално радио:

„Младото поколение трябва да разбере кой, кога и какво е направил в полза или вреда на България, защото от там тръгват много неща, които резонират и сега.“

Въпросът е открит: ще има ли български „Дом на терора“, подобно на създадения в Будапеща? А самата идея за национален музей в памет на жертвите на комунистическия терор не е нова.Но в България все не се намира кой да я осъществи. Така България остава единствената страна от бившия съветски блок, в която паметта за жертвите е неприютена. Тя присъства единствено в спомените на оцелелите, чиито редици се топят от година на година.

3 thoughts on “Народен дом на терора

 • ноември 17, 2015 at 10:02 am
  Permalink

  Чух по тв, че има решение на МС в тази сграда да бъде настанено Министерството на просветата. Не знам защо това министерство беше преместено от сградата си на бул. Стамболийски, където беше в удачно съседство с МК. Защо изведнъж се оказа едно бездомно министерство МП?
  Дано това не окончателно решение, дано се преосмисли. Сградата на пл.Лъвов мост, натоварена с толкова различна историческа съдба и памет е наистина място за музей на важна част от българските съдбини.
  Предстои ми да гледам филма, от който по тв видях само част.

  Reply
 • ноември 17, 2015 at 12:49 pm
  Permalink

  Защо този филм има нулева реклама ? Къде и кога можем да го гледаме ?

  Reply
  • ноември 17, 2015 at 1:39 pm
   Permalink

   В Дома на киното, 17 ноември (вторник), 17:00 ч.

   Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *