В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Александър Йорданов 

Много простотия, много некадърност, много ганьовски номера, оживяха веднага след приключването на изборния ден на 25 октомври. Уникални сме ние, българите.

655-402-arena-armeec-protokoli-izbori

Да не можем в 21 век да пресметнем, колко време е необходимо за обработването на едни нищо и никакви изборни протоколи?  Да се държат близо две денонощия затворени като в кошара хора – заложници на чиновническото и депутатското бездарие, си е направо български изборен патент и върховна глупост. Затова и нормалните хора с право са отвратени – от изборджийството у нас. От купуването и продаването на гласове. От жадната за властови облаги посредственост.

618x346

А спорът дали един политик е хулиган или провокатор, слуга на чужди интереси, е излишен. Защото по принцип такива политици изобщо не трябва да се допускат да припарят в народното събрание.  Но това зависи от Негово величество Народът. Защото какъв имунитет, какви пет лева? Не може Данко харсъзина да е с имунитет, а народът да е без имунитет пред неговата агресивност и наглост. Но, какъвто е народът, такива са и избраниците му.

 

images (1)Затова нека поне днес си припомним, че ние българите сме имали своите истински духовни водачи. Те са ни спасявали от мрака на безвремието. Вдъхвали са ни вяра и воля за живот. Те са нашите народни будители!

0266063001380572172_405462_600x458

Но се питим: дали всички българи днес знаят за огромният културностроителен и христолюбив смисъл на старата българска книжовност, на българския цар Борис I покръстител, познават ли делото на светите равноапостоли Кирил и Методий, на Черноризец Храбър, на Йоан Екзарх, на Патриарх Евтимий, Григорий Цамблак? Знаем ли и тачим ли имената на възрожденските ни дейци, които съхраняват християнската ни вяра, възкресяват славната ни история, учат на четмо и писмо, пренасят през градове и села идеята за Свободата. И се жертват, когото дойде съдбовния час. Те са и борци за църковна независимост, и дейци на националноосвободителното движение, и герои за съединението и обединението на България. А след Освобождението истински будители са строителите на съвременна България – държавници и интелектуалци, на които за съжаление голяма част от нашия народ днес не знае дори имената. Не знае и делата. За това затъмнение се бе погрижил близо половин век комунистическия режим.

Но имаме ли и днес своите будители народни? Да! Ще ги откриете отново сред творците на словото, но и сред тези, които първи извисиха глас за демокрация, които първи публично заявиха, че България трябва да се декомунизира, за да стане нормална държава, част от европейското семейство на свободните и демократични дъжави. Имената им трябва да знаем и помним. Защото народните будители превръщат населението в Народ, в Граждани. И им дължим поне една добра дума!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *