Русия въведе санкции и пак сгреши

Александър Йорданов.

download (6)Русия въведе санкции срещу Турция заради сваления от турските военновъздушни сили бомбардировач Су-24, при което загинаха двама нейни граждани.(Турция: „По-кротко, аркадаш!“) Гибелта на всеки човек  е трагедия. Същевременно и срещу Русия има наложени санкции. Повече от 30 европейски държави,  САЩ, Канада и др. й наложиха санкции. Наложени бяха на Русия тези санкции заради избитите хиляди невинни граждани на Украйна в резултат на агресията срещу тази независима държава. морски руски пехотинциОбщото число на загиналите в украинската криза е над 6 000. Тези хора щяха да бъдат живи и здрави, при своите семейства и близки сега, за Коледа, ако  Русия не бе осъществила изпращане на военни части в Източна Украйна без обявяване на война и не бе вкарала на чуждата територия огромни количества оръжие, включително тежко въоръжение. С това оръжие бе свален и пътнически самолет на чужда държава при което загинаха над 300 невинни граждани, много деца. А окупацията на полуостров Крим и незаконното му присъединяване към Руската федерация, бе първото основание за въвеждането на санкциите срещу Кремъл.

Сравнението

1448355432-3394-samoletЗа двама загинали свои военни Русия преценява, че трябва да въведе санкции и ги въвежда. А същевременно  оценява като несправедливи въведените срещу нея  санкции, основание за което са хиляди избити и стотици хиляди прогонени от родните им места, анексирана територия,  унищожена инфраструктура, опит за създаване на сепаратистки „народни” републики.

При свалянето на руския боен самолет Турция е действала, както се оказа, според правилата. Има нарушение – има адекватен отговор. При това руските военни са били предупреждавани многократно преди това, че правят такива нарушения.  Срещу какво тогава Русия въвежда санкции? Срещу действието според правилата? Срещу правото на Турция да защищава своето въздушно пространство?  Излиза така, че

виновият въвежда наказание срещу невинния.

А от римско време е желязното правило: никой не може да черпи права от своето виновно поведение. Нарушението на турското въздушно пространство е „виновно поведение”. vojna5

Агресията срещу Украйна е нарушение на международното право. 

Русия е нарушител на международното право, тъй като анексира  територия на държава, чиито граници са международно признати. Това  бе и първо вероломно заграбване на територия на една държава от друга държава в Европа след Втората световна война.  Това направи престъплението още по-тежко – открита намеса във вътрешните работи на една независима държава. Налагането на санкции срещу Русия бе справедлив отговор.

Турция ще претърпи загуби от руските санкции.

antalya_russians_15570Ще загуби гарантиран приход от своя туризъм.  Близо 4 милиона руски туристи годишно почиват в турските курорти. Благодарение на своята икономика и туристическа индустрия, Турция задържа около 2 милиона бежанци на своя територия и не ги пропуска към Европа. Но при отслабена икономика е логично да „отвори граници“ към Европа. А това означава път към и през България. Възможно ли е това да е скритият замисъл на Кремъл – да дестабилизира чрез бежанската вълна Европа, да отслаби европейското единство. И същевременно с въздушните, а вероятно и наземни операции на своите войски в Сирия, да увеличи бежанската вълна. Затова и лидерите на европейските държави ще се срещнат спешно именно в Турция, а не в Русия. И Европа ще помогне финансово на Турция, а не на Русия. Ще помогне финансово, за да продължи Турция да възпира ислямската инвазия и бежанската криза към Европа.

Но и Русия не печели.

Губи турски инвестиции в размер на 10 милиарда долара. Руски работници ще загубят добри турски заплати. Руски граждани ще бъдат лишени от сравнително евтините и качествени турски селскостопански стоки, които самата Русия не може да произведе. И най-важното: прехваленият газопровод „Турски поток” ще бъде прибран в хладилника за неопределено време. А и от него Русия мислеше много да печели.

Изходът   

Най-хубаво е да няма санкции.(Виж: Европа и Турция – заедно за решаване на проблемите). Нито Русия да налага, нито на нея да и налагат санкции. Но как да стане това?  Много просто:

  1. Руски самолети спират да нарушават въздушното пространство на НАТО.
  2. Русия спира подкрепата си за проруските сепаратисти и терористи в Източна Украйна.
  3. Русия връща на Украйна полуостров Крим и се оттегля на международно признатата граница между двете държави.
  4. Русия насочва своите усилия в борбата срещу Ислямска държава и престава да брани управници, които са нежелани от своите народи.

Нима това е трудно да се изпълни? Нима нормални политици не биха го изпълнили? Какво ще спечели Русия? Ще спечели инвестиции – турски и европейски, развитие на икономиката, по-добър  живот за руските граждани, уважението на света, на демократично мислещите хора.  Какво би загубила? Нищо.  Нищо няма да загуби, тъй като досега и нищо не е спечелила реално, а си е създала само проблеми. А една държава се развива, когато решава проблеми, а не когато сама си създава проблеми.

(архивна снимка ЕПА/БГНЕС)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *