Европа и Турция – заедно срещу проблемите

Алекс Данов 

112515_300x225Европа и Турция ще си сътрудничат активно за решаване на бежанската криза. Както вече коментирахме (Русия въведе санкции и пак сгреши), докато Русия въвежда санкции, то Европа отваря порти пред Турция. А това означава: европейско финансиране за бежанците – 3 милиарда евро, облекчаване на визовия режим за турски граждани и ускоряване на преговорите за членство на Турция в ЕС.  Европейските лидери смятат, че процесът по присъединяване на Турция към ЕС трябва да получи нов тласък. Турция ще отвори нова преговорна глава през декември, а през първото тримесечие на 2016 г. ще бъдат подготвени за преговори още глави.

Така неадекватната руска политика получи отговор, който можеше да се очаква. След като Кремъл наруши въздушното пространство на НАТО отговорът на страните членки на Съюза, не закъсня. Вече две години Европа вижда и анализира   действията на Русия като непридвидими. А това е особено опасно в контекста на кризата в Близкия изток, настъплението на тероризма и бежанската вълна.  Непридвидимостта на тези действия идва от реакцията на Русия срещу демократичните промени в Украйна, анексирането на Крим и подкрепата за сепаратистки и тероростични групировки в Източна Украйна. Обратен пример дава Турция, която, освен че воюва с терористичната Ислямска държава, но и дава убежище на близо 2 милиона бежанци от Сирия. ЕС има нужда от предвидим и стабилен партньор, какъвто е Турция.

gallery_picture_0448002001268996666
Хотел „Кремъл палас“ в Анталия, Турция

А Турция от години очаква своя „исторически ден“, както заяви турският премиер Ахмет Давутоглу в Брюксел. Турция ще приеме обратно сирийски бежанци от Европа, а европейски туристи ще заместят руските туристи в прекрасните турски курорти. Впечатлението е, че от прекалена амбиция Путин загуби и картата Турция, която само преди по-малко от година размахваше като силен коз срещу Европа. И дори заплашваше България с т.нар. „Турски поток“. Сега и този проект е в „хладилника“. Анализаторите смятат, че ако Русия не иска да остане в пълна изолация трябва не да налага санкции на Турция, а да направи сериозна промяна в своята външна политика. Защото за две години тя успя да се скара с целия свят, да предизвика кървав конфликт в Украйна, да заграби територия – Крим, която не може за издържа и да демонстрира силата си на „велик книжен тигър“.  Накрая основателно е загърбена от всички. Впрочем, така и СССР в един момент се самоизолира от целия свят и много скоро му се наложи да започне „перестройка“, а след нея последва и разпадане. Разбира се, никой не желае днес Русия да се разпада. Но политиката на самоизолация, която води, включително и когато подкрепя режими като този на Башар Асад в Сирия, е път за никъде. Ценностите на Европейския съюз предполагат, че той ще потърси диалог и с Русия, ще се опита и на нея да подаде ръка, както подава ръка на Турция. Дали Русия ще разбере този жест?

2 thoughts on “Европа и Турция – заедно срещу проблемите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *