По-кротко, аркадаш!

Алекс Данов 

430x306Турция няма намерение да се извинява на Русия за свалянето на руския самолет Су-24.  Това изявление направи президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган.  И допълни, че  руската страна е тази, която трябва да се извини за нарушението на турското въздушно пространство в района на границата със Сирия. Заяви го пред телевизия CNN.  И красноречиво поясни, че изпълнението на задълженията по отбрана на страната не могат да бъдат повод за „извинение”. Наблюдателите определиха този му тон като твърд и категоричен.

download (6)Същевременно, руският президент Владимир Путин  смята, че Турция съзнателно иска да вкара руско-турските отношения в  „задънена улица”.  Русия продължава да очаква извинение.  Инцидентът, според руския държавен глава,  се е случил в небето над Сирия  и е „против здравия разум и международното право”.  Но тук е мястото да се припомни древната римска юридическа максима, че никой не може да черпи права от своето виновно поведение, от поведение  довело до нарушение на право. А точно такъв характер има този инцидент, който за сетен, макар и трагичен, път поставя въпроса затова, дали трябва да се спазва буквата на закона или само неговия дух.  Турция в случая спази буквата на закона.  Русия  иска нова интерпретация на „духа”.

зелени човечетаНо само преди по-малко от две години Русия вероломно наруши и буквата, и духа на международното право, чрез инвазията и анексирането на Крим. Тогава 100 държави в ООН гласуваха осъдителна резолюция на основание именно нарушение на международното  право. Отговорът на руската страна бе компот от исторически спомени, сред които най-куриозен бе разказът за това как преди половин век Никита Хрушчов  бил направил „царски подарък”. Тогава  президентът на Русия удобно забрави, че не заминалия в историята СССР, а реално съществуващата днес руска държава е подписала с Украйна „международен договор”.  На това му  казват „двоен стандарт”. Сещаш се за правото, когато на теб ти е потребно. А когато другите ти го навират в очите, се правиш на ни чул, ни видял, ни разбрал.

В случая сме свидетели на бабаитско поведение и от двете страни. Или  както наши зевзеци биха казали – „майсторът” си намери „майстора”.  Но и двамата „майстори“ поглеждат към Вашингтон с надеждата, че оттам ще получат одобрително кимване. Най-неочаквано изявени противници на американската политика, включително и у нас,  наостриха ухо за позитивни сигнали от Вашингтон по случая.

1448355432-3394-samoletВ същото време „Вашингтон пост”  написа черно на бяло, че руският самолет е нарушил въздушното пространство на Турция. И това се случва не за първи път. Многократно от началото на руската операция в Сирия рски самолети са нарушавали турското въдушно пространство. За един от тези инциденти Русия е помолила за извинение. За друг –не.  Затова и вестникът цитира представители на командването на НАТО, според които, през последните години руски самолети многократно са нарушавали въздушното постранство на страни членки на НАТО в Европа, а руски подводници са навлизали в чужди териториални води също на страни членки на НАТО.  Вестникът напомня и за откритата инвазия на Русия срещу Украйна. И прави извод, че без съмнение Владимир Путин е разчитал, че няма кой да се осмели да путин ердоган Croppedотговори на руските провокации. Но когато се оказа, че  попадна в ситуацията на „приклещен” на местопрестъплението,  той включи в действие лъжите и овъртанията, както и обвиненията, че това бил „удар в гърба”.  Но когато се спазва буквата на закона няма „удар в гърба”.  Защото, когато някой си мисли, че всичко му е позволено и нещо повече:  внушава на мнозина, че му е позволено, винаги идва момент, в който ще се намери кой да те потупа по рамото, т.е. по гърба и да ти каже: „По-кротко, аркадаш!” Според „Вашингтон пост” последният руско-турски „инцидент”  показва, че е добре сериозно да се замислят онези западни политици, които още хранят илюзии, че Путин може да бъде съюзник.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *