ЦЕНАТА НА ВОЙНАТА

malashenkoКолко ще струва на Русия участието й във войната в Сирия? На този въпрос търси отговор на страниците на „Независимая газета” Алексей Малашенко – член на научния съвет на  Московския център „Карнеги”, политолог, експерт по въпросите на исляма.  Според него отношението на общественото мнение в Русия към операцията на руската армия в Сирия може да се съпостави с това, което бе по време на войната в Грузия през 2008 г. и при събитията в Украйна през миналата година. Тези конфликти, които официалната пропаганда представя като противопоставяне на Запада, по същество  способстват за консолидацията на властта.

  Затова и не е трудно да се прогнозира,

че войната в Сирия няма да донесе нищо на Русия. Защото няма безплатни войни. Според Малашенко ежедневно войната на Русия в Сирия  струва около 2,3 млн долара.  Цената включва използването на наземна техника, на вертолети, както и на самолети. Само един час боен полет на изстребител струва около 20-50 000 долара.  Едночасовата работа на вертолет Ми-24 – 10 000 долара. Информацията, че само през миналата седмица руската авиация е извършила близо хиляда бойни полета сама дава отговор на въпроса: колко струва.  Същевременно минималната заплата в страната е около 160 долара. Затова е логично в интернет да се появят коментари, че за военната операция в Сирия ще плати следващото поколение.

Алексей Малешенко е категоричен:

„Нека да кажем истината. Конкретната цел на Москва е разгрома на сирийската опозиция и спасението, дори и временно на президента Башар Асад. Всъщност за кариерата на Башар Асад плаща обикновения руски гражданин.”

tumblr_mg59naYBlr1r9khx4o1_1280И припомня, че съветския народ е „преглътнал” убитите близо 14 хиляди и ранените 50 хилди сънародници в Афганистан.  И макар мащаба на военните действия към момента в Сирия да е несъвместим с този в Афганистан, то известно е, че „няма война без жертви”.  И стига до извода че, за руската икономика, за стандарта на живот, тази война е безмислена. Тя напомня за времената, когато СССР оказва помощ на арабските държави без да получи нищо в замяна освен имидж на велика държава. Същевременно Ислямска държава обяви вече свещена война на Русия. И логично авторът задава въпрос:

„Може ли да се очакват терористични акции на руска територия?” 

И това според него не е хипотеза, а сериозна опасност.  Защото в момента от 2 до 7 хиляди са гражданите на руската федерация, които се сражават на страната на Ислямска държава. И евентуалният край на Ислямска държава няма да бъде и край на тези бойци. Руската авиация няма да спаси Близкия Изток от тероризма. Естремистите и терористите няма да изчезнат. И ако общата икономическа ситуация в страната продължи да се влошава и Федералният център започне да изпитва недостиг на средства за поддържането на „благополучието” в Кавказкия регион, то екстремистите получили боен опит в Ислямска държава вероятно ще потърсят своите интереси именно там.  В момента продължават победните информации от сирийския фронт.  Те напомнят военните сводки от Афанистан, когато съветската армия унищожаваше враговете в количества превъзхождащи тяхното общо количество. Но след това последствията бяха твърде песимистични.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *