Русия – както винаги!

Анатолий Бесланов, Москва

d9dd0dca7cd9a3409dfa8557464Нашата страна Русия е ненадмината в едно: умее да разрушава всичко до основи. Затова и разрушението у нас е винаги успешно, докато строителството и реформите никога не се получават такива, каквито ги обещават от Кремъл. Имаше дори период, в който пробвахме всичко да е планирано предварително. И пак не се получи. Дори държавата ни–СССР, се разпадна. За какво е пример и доказателство това. Ако живеехме в средата на 20 век със сигурност някой би отговорил: доказателство за расова некадърност. Друг би допълнил: комунисти, какво да очакваш от тях. Но ние живеем в 21 век и обяснението за руската стихия на разрушението, за липсата на съзидание, може да бъде само в духа на европейските ценности. Истината е, че европейците страдат и съжаляват дълбоко нещастния руски народ, управляван от крадлива банда, която трупа  ограбеното от народа в панамски офшорни зони. Нашите управници крадат.

Както пише Газета.ru:

„У нас всичко е прекрасно, само гдето няма електричество, лекарства и пари.“

И след това разказва:
1. Пенсионната реформа в Русия е нагледен пример за това как руската държава не е в състояние последователно да проведе каквато и да било реформа, но дори не може солидарно да формулира стратегия за реализация на каквато и да е реформа в тази сфера.

И се оказва, че вноските за пенсии в последните две години са отивали за извънредното финансиране на Крим, а така също и за изплащане на кредите за финансирането на олимпиадата в Сочи – 150 милиарда рубли ще отидат за тази цел от пенсионните фондове. Впрочем, това бе най-безсмислената и скъпо струваща олимпиада, която проведохме. Проведохме я, а хората у нас  мизерстват. И властта се прави на „велика“.

2. Пълен провал у нас е и т.нар. „реформа“ в милицията, особено отделянето от Министерството на вътрешните работи на т.нар.“силови подразделения“ и създаването на новото супер ведомство „Руска гвардия“.

3. Реформите в здравеопазването пък доведоха до това, че медицинската помощ се оказва още по-недостъпна, а смъртността в държавата – порасна.
Реформите в Русия не се случват по разбираеми причини. Властта, както пише Газета.ru  е свикнала да работи като пожарна команда. Всичко в руската политика е на принципа на реакцията: „гори – гаси“. А през последните години и по формулата: „проба – грешка“.

Властта в Русия не цени професионализма.

Не го приема за критерий.  Малцината професионалисти в Русия са заети главно с ликвидирането на последствията от политиката на „началниците“. Те трябва да адаптират икономиката към „новите реалности“.  Но никой от властта не знае, каква ще бъде следващата „нова реалност“ – след месец или година. Чем опасны широкие полномочия нацгвардииГлавната причина за вечния неуспех на реформите в Русия е това, че те не вдигат рейтинга на властта. Затова и не се правят. Или ако се правят се прекъсват по средата. Наскоро премиерът Дмитрий Медведев директно заяви: „Няма да правим реформи за сметка на хората“.  Но проблема е, че именно отсъствието на реформи е не по-малко болезнено за хората в Русия. Затова и 79%  от руснаците днес смятат, че страната ни е в икономическа криза, а и доходите на населението падат вече две години подред.

Затова пък според близките до Кремъл медии
рейтингът на президента Путин е единствения критерий за оценка на качеството на властта.

Изобщо, ние сме майстори сами да си създаваме трудности и „героично“ да ги преодоляваме, вместо да се занимаваме със скучни, рутинни, дългосрочни реформи, за които народът едва ли ще похвали властта.  И едва, когато всичко се срине окончателно, в страната започва поредната революция и естествено – новите „героични“ напъни държавата да започне да функционира нормално.

В Русия е особено популярна великата мисъл на бившия премиер на страната Виктор Черномирдин:

„ИСКАХМЕ ПО-ДОБРЕ – ПОЛУЧИ СЕ, КАКТО ВИНАГИ“.

И това е изводът от всички опити за промяна в Русия.

Бележка на редакцията: Възможните аналогии с днешната българска действителност и политика редакцията ще разглежда като принос към братската българско-руска дружба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *