Турция и Саудитска Арабия се разбраха

03

Александър Йорданов

Когато на 20 февруари 1991 г. имах удоволствието да разговарям с Генералния консул на Саудитска Арабия в Лос Анджелис принц Мохамед ал Саад – член на Кралското семейство, научих нещо, което преди това нямаше откъде да знам – при комунизма пресата не пишеше такива неща. Научих, че Саудитска Арабия следва в своята външна политика железен принцип – не развива нито дипломатически, нито икономически, отношения с държави, в които управляват комунистически партии или такива, които споделят комунистическата идеология. Консулът, с когото срещата ни продължи и в ресторанта на хотел “Четирите сезона” в Бевърли Хилс, каза това открито, като нещо саморазбиращо се. И логично бе разговорът ни да тръгне в посоката: а как е в България. А у нас бе така тогава: президент марксист, но демократ. Премиер – по нареждане от БСП, вицепремиер – бивш комунист, по неволя социалист. Втори вице – агент на ДС, министър за външноикономическите връзки – от БСП. Управляваща коалиция: БСП-СДС. А социалистическата партия бе приела това име само преди половин година. И тя, а не демократичните сили, имаше мнозинство в 7-то ВНС.  Затова след кратка пауза, на въпроса на консула отговорих дипломатично: „нашите комунисти имат голям мерак за промяна. Исторически мерак.“ Изгледа ме саудитецът и рече: „вие млади колега (тогава бях млад!) сте голям оптимист, но животът е консервативно чудо. Най-трудно се променят комунистите.” За миг ми мина мисълта, че тоя консул-шейх ще да е чел Димитър Талев. Но не го попитах. Върнах се в България и „докладвах“ от игла до конец на президента д-р Желев и на вицепремиера по икономическата политика Александър Томов: “Саудитска Арабия ще ни подкрепи, ако в рамките на едни нови избори комунистическата партия окончателно загуби ключовите си позиции в държавното управление. И не на последно място нашата страна може да разчита на съдействие и помощ, ако покаже и непрестанно доказва, че зачита човешките права и свободи.” Резултатът от този доклад бе подигравателна публикация във в.“Дума“ на тема: „Йорданов и шейховете – ха, ха, ха“.  Но лека полека и у нас дойде промяната. По време на правителството на СДС през 1991-1992 г. се направиха необходимите сондажи, саудитите се увериха, че ние искрено желаем нормалния свят на Европа и САЩ като бъдеще и за своята страна, и макimages (7)ар и бавно работата стана. През 1995 г. установихме дипломатически отношения, но едва 20 години по-късно Саудитска Арабия се накани да открие свое посолство в София. Български президенти, премиери, бизнесмени започнаха да се озъртат и да търсят инвестиции от Кувейт, Катар, Оман дори.

Спомних си за тази моя среща след като прочетох новината, че след преговори между президента на Турция Реджеп Таип Ердоган и Негово Величество Кралят на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд  Абдулаазиз е подписан договор за стратегически съюз и е сключено финансово споразумение, според което Саудитска Арабия в следващите 4 години ще инвестира в икономиката на Турция 613 милиарда долара. Сумата е умопомрачителна за нас българите, които се радваме и на сто пъти по-малко средства от външни инвеститори и то за много повече години.

Анализаторите са единодушни, че с този ход турският президент Ердоган с един замах е ликвидирал опитът на Русия да навреди на икономиката на Турция, която много бързо започна да преорентира своя износ към арабските страни – главно Катар и Саудитска Арабия, докато в същото време руските граждани се озъртат за евтините турски зеленчуци и плодове.

Според турския премиер Ахмет Давутоглу Турция не търпи негативни последици от руските санкции. И причината е бързата реакция на правителството, което е преориентирало икономиката към нови пазари и е подпомогнало турските предприемачи. Но същевременно не пропуска да посочи, че РусиMoscow Muslims celebrate Eid Al-Adha in front of newly opened Moscow cathedral mosqueя, която преди това сама се е оплаквала от санкциите срещу нея на Европейския съюз и САЩ, сега сама е тръгнала по пътя на въвеждането на санкции.

Днес столицата Москва е най-мюсюлманският град в Русия. В нея живеят близо 2 милиона мюсюлмани. Там се намира и най-голямата Съборна джамия в Русия на откриването на която турският президент Ердоган и руският Владимиputр Путин седяха коляно до коляно. Джамията ще продължи да я има. Мюсюлманите – също. Но парите от Саудитска Арабия ще отидат в Турция, а не в Русия. Защо? Защото голямата политика изисква не само откриване на джамии. А посолството на Саудитска Арабия в Москва не е далеч от Кремъл: на Неопалимовский переулок. Но саудитските инвестиции потеглиха към Анкара. Днес в България има Българо-Саудитски бизнес съвет, но нямам представа дали има саудитски инвестиции у нас. Ако няма е лошо, говори за несвършена работа или „руска работа“ – все едно.

2 thoughts on “Турция и Саудитска Арабия се разбраха

 • януари 3, 2016 at 11:18 am
  Permalink

  Саидия-Арабия е пред фалит за каки инвестиции става въпрос.
  За в бъдеще Иран ще бъде водещ в Близкия Изток

  Reply
 • януари 3, 2016 at 2:12 pm
  Permalink

  Pozdravyavam Aleksandır Yordanov s prekrasnata – realna statiya “ Turtsiya i Sauditska Arabiya se razbraha“. Poznavam Aleksandır Yordanov ot 1992 godina, kogato prez April mesets- sıştata godina, kato predsedatel na Bılgarskata Parlamentska Grupa ofitsialno posetiha Turtsiya. Ot 21 do 29 April byahme zaedno. Kakto na Sıvetskite grupi, taka i na Bılgarskata grupa byah ekskurzovot i prevodaç.
  Gospodin Yodanov sigurno pomni tezi dni, oşte poveçe poslednata veçer v İstanbul’skiya Restorant
  “ GÜNAY“, kogato Ruskite Jurnalisti na vestnitsite “ PRAVDA“ i “ İZVESTİYE“ vodeha spor, çe v “ PRAVDA“
  nyama izvestiye, a v “ İZVESTİYE“ nyama pravda…

  S uvajeniye i nay- hubavi Novogodişni Pojelaniya!
  Nihat Altınok
  İstanbul

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *