Радикалдемократически спомени

Александър Йорданов

RDP3
Част от ръководството на РДП. В центъра проф. Елка Константинова –основател и пръв председател. И до нея – проф. Михаил Неделчев, проф. Кирил Велев, проф. Стефан Хаджитодоров. В дясно – пишещият тези редове.

Идеята да възстановим Радикалдемократическата партия бе на професор Елка Константинова. Официалното обявяване стана на 14 ноември 1989 г. Елка бе мой преподавател в университета, а по-късно имах честта да работим заедно върху различни проблеми на новата и съвременната българска литература в Института за литература при БАН. През пролетта и лятото на 1989 г. вече бяха възникнали първите независими дисидентски движения. Елка Константинова вече бе член на Клуба за гласност и преустройство и често коментирахме политическите събития, както в България, така и в СССР, където в ход бе т.нар. „перестройка”. Четяхме „Литературная газета”, „Огоньок”, „Московские новости”, в които започнаха да излизат непубликувани документи и анализи за престъпленията на Сталин и партията на съветските комунисти. Но следяхме и събитията в Полша, новото възраждане на независимия профсъюз „Солидарност”. И коментирахме.

S Elka K.Опитвахме и понякога успявахме, да изразим публично несъгласието си с родната „командно-административна система”. Така днес могат да бъдат възприемани мои текстове от този период – за „Хайка за вълци” на Ивайло Петров, за „Бащата на яйцето” на Борис Христов, за младите в литературата, статията „От моята гарсониера”, която бе публикувана на страниците на в. „Култура“ и имаше широк отзвук, един текст за подготвяната от комунистическата номенклатурата поредна подмяна („Заместителността“),  появил се в нелегалния вестник „Алтернатива“, есето „Словото“ публикувано в дисидентското списание „Глас“ и др.  Пак по това време успях да публикувам във в. „АБВ“ първия и единствен положителен отзив за романа „Лице” на Блага Димитрова, а в списание „Отечество“ – също за първи път представих „арестуваното“ дотогава писмо на Владимир Василев до Вълко Червенков – една страстна и дълбока защита на делото на списание „Златорог“. Затова и в разговорите ни в този период познатото „опозиционно мърморене” срещу „системата“ вече преминаваше и в неясни все още послания за създаване на „организирана опозиция”. Коментирахме последните предавания на „Свободна Европа“, а пред Елка дори изразявах несъгласието си с част от състава на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, защото виждах в него твърде много представители на комунистическата партия и дори близки роднини на висши партийни функционери, включително и на такива от ЦК на БКП. Имах усещането и дори бях убеден, че Клубът е създаден, за да се реализира „руски модел“ за перестройка, а не за да бъде истинска антикомунистическа опозиция. И естествено ставаше дума как да създадем „истинската“. Обикновено Елка отговаряше, че това е само началото, че в Клуба има различни тенденции и е важно отнякъде да се започне с поставянето на въпроси и искания към властта. Беше времето, когато режимът бе активизирал политиката на „възродителния процес”.

ManolovНа 11 януари 1989 г. Държавна сигурност нахлу в дома на поета Петър Манолов и конфискува неговия литературен и личен архив, защото Манолов бе секретар на незаконното „Независимо дружество за защита правата на човека в България“ с председател Илия Минев. Поетът обяви безсрочна гладна стачка срещу това своеволие. Властта организира събрания за заклеймяване на неговата дейност, а ние, като първи опозиционни лястовици, правехме подписки в негова защита. Тогава написах протестно писмо адресирано до вестник „Работническо дело” под което се подписаха известни наши поети и писатели. В комунистическия официоз бяха нападнали остро и Блага Димитрова, заради нейната позиция в защита на поета Петър Манолов. Затова и моето писмо бе опит за защита и на Блага Димитрова. Първите му читатели и подписали бяха Елка Константинова, Божидар Кунчев, Михаил Неделчев, Николай Кънчев, Кирил Кадийски. В този период домът на Елка Константинова бе нещо като дом за „неспокойни души”.

Dem pregled

През 1989 г. завърших един научен труд – изследване на списание „Демократически преглед” издавано в началото на ХХ век от Тодор Г.Влайков, Илия Георгов и Антон Страшимиров. В него бяха представени цялостно и задълбочено идеите и философията на радикалдемократизма. Тези идеи, начин на мислене и поведение в политиката, ме плениха. И скрито си мислех, че ако някой ден в България има демокрация, би трябвало да съществува и такава политическа партия от интелигентни, образовани хора и с такива партийни принципи, каквито бяха залегнали още в първия устав и програма на РДП от 1905 година.

В края на октомври 1989 г. се проведоха и първите събрания на раждащата се опозиция в кино „Д-р П. Берон” в София. На едно от тях, благодарение на Румяна Узунова, имах възможност за първи път да говоря публично. Но прекалено развълнуван го направих така, че още по средата на изказването ми вкараните в залата очи и уши на Държавна сигурност започнаха нервно да подскачат, да подсвиркват и „нашите“ ме свалиха преждевременно от сцената. Бяха обещали, че изказванията ще бъдат на „екологични теми“. А аз си позволих да направя прекалено прозрачна асоциацията между „труповете“ във филмовия сериал „Виа мала“ и „политическия труп“ на режима. След това дойде и първото протестно шествие на „Екогласност”, свалянето на Живков на 10 ноември и първия демократичен митинг на трибуната на който се бяха подредили „перестройчиците“ и от ляво и от бъдещото „дясно“. Но в този период, в дома на Елка Константинова, заедно с Михаил Неделчев изработихме устава на Радикалдемократическата партия.

 УСТАВЪТ

Ustav

Уставът на РДП написах на ръка в кухнята на Елка Константинова на чаша чай. После го преписах на пишещата ми машина „Марица“.  Адаптирахме текстовете от стария устав, прибавихме и нашите идеи. Елка Константинова ме запозна и с някои стари радикалдемократи – Александър Търкаланов и Асен Колушки. Това бяха хора с голям житейски опит, но сякаш ние по-младите не ги разбирахме. И често спорехме.

През декември 1989 г. официално се учреди Съюзът на демократичните сили, докато ние, радикалдемократитете, макар и да функционирахме като партийна група, все още не бяхме провели учредителен конгрес и нямахме официално избрано ръководство. Заедно с Елка Константинова, Михаил Неделчев, Надежда Александрова, Александър Търкаланов, Хозе Канети, Емил Капудалиев и още неколцина ентусиасти, движехме партийните дела. Събирахме съмишленици, записвахме  членове в Южния парк, който беше се превърнал в  „политическа борса”. Тук всички нововъзникващи демократични организации  записваха членове. Беше живо, динамично време. РДП се учреди с няколко месеца „закъснение“, защото не бяхме партийци в истинския смисъл на думата, а очевидно бе, че не сме и измежду монтираните партии в българската политика – тези, които директно се създаваха от служители на Държавна сигурност по партийно поръчение. Истината е, че нашата сила не бе партийното строителство, а словото. Пари нямахме и нямаше и откъде да имаме. Но пък нас,  радикалдемократите, ни разпознаваха чрез яркото политическо слово, чрез точните политически послания. Особено след началото на Националната кръгла маса.

 Следва

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *