Наемниците срещу Украйна в тежест за Москва

Анатолий Безсланов, Москва

На снимката са трима „опълченци”, както се наричат те самите и както ги определя нашата пропаганда. Всъщност са добре платени наемници влезли незаконно на територията на Украйна. Интернет изданието Газета.ru информира, че татуираният „опълченец“ в средата е Еркин Исманов. Той е 41 годишен, от Москва, женен е и има четири деца.  Като „доброволец” в Донбас изкарва една година – от юли 2014 до средата на миналата 2015 г. Там служи в отряд носещ странното „православно-славянско име” «Палестинци».  Има и „партизанско име“ – Кедър. moscow-cityНаграждаван е с георгиевски кръст „За мъжество” от несъществуващата държава „Донецка народна република“.  Носител е и на медал «За бойни заслуги към Новорусия” – също става дума за политическо менте,  непризнато дори от създателите си в Кремъл.  А преди да отиде в Донбас, за  да заработи своите кървави пари,  Исманов мие стъклата по фасадите на „Москва-Сити” и работи като каскадьор.

Сега той очаква да получи статут на „участник в бойни действия”. Според Съюзът на доброволците в Донбас – още една странна „гражданска организация“, срещу правителството на Украйна са воювали няколко хиляди „опълченци”, т.е. платени наемници.  По данни на тази организация 200 души наемници са загинали, а 300 са били ранени. Но други данни сочат няколко хиляди избити.  Исманов се възмущава: „Най-лошото е, че в комисията за инвалидност или в болниците с нас се отнасят като със скотове”. Казват ни: „Ние вас там не сме ви изпращали”. Същото, казва Исманов, някога са говорили за „афганците”, войниците от съветската армия нападнала и окупирала Афганистан. „За такива думи аз бих им разбил устата, но момчетата мълчат” – казва със „съжаление” Исманов и допълва:

„А през нощта сънуват кошмари…”

Михаил Комоляткин, заместник ръководител на доброволческата организация Е.Н.О.Т.corp, която отправя  „доброволците” в Донбас, казва, че много от тях, когато се връщат обратно, не могат да обяснят на жените си, защо са заминали и воювали, тъй като отговорът им: „защита на националните интереси на Русия”, огромна част от руските граждани не разбират и не приемат.

15_main_145139428259Липсата на статут на доброволец поражда трудности с трудоустрояването и проблеми с органите на сигурноста.

Така например банки отказват да открият смеки на „опълченеци“, защото се опасяват, че може да бъдат подведени под съдебна отговорност за „финансиране на терористична дейност”.  Естествено, че това е терористична дейност и събразителните банкери веднага се „усещат”.  Всички тези политически метастази – Новорусия, ДНР, ЛНР, „опълченци” и прочие,  са си чиста проба руски терористи.

Отделна сага представлява медицинското обслужване на „опълченците”. Във фалшивите „републики ДНР и ЛНР“ има болници изградени от украинската държава, но сега след като „опълченците“ са окупирали тази територия, те нямат нито нормални лекарства, нито най-необходимото – протези. На скъпоструващо лечение никой не може да се надява. Всеки сам си търси чрез познати протези. Липсват компенсации за семействата на загиналите.

Любопитно е и мнението на Михаил Пименов – също от „Съюза на доброволците на Донбас“.  Според него, стотици са случаите, когато фирми отказват да вземат на работа „опълченци”, защото за тях „в Русия не винаги има положително мнение”.  Затова и смята, че е необходим „закон за легализиране на техния статут”. Но бившия командир на „опълчението” на  т.нар. ДНР Олег Мелников е на обратното мнение и казва, че парламентът едва ли ще приеме такъв закон, защото това ще означава

официално признание от страна на Русия, че е държава участник във военните действия в Украйна,

докато Кремъл иска да запази статута си на „арбитър на конфликта”, какъвто засега има според Минските споразумения.

В Москва имат удобна версия: официално те никого не са принуждавали някого да ходи и да се бие в Украйна. Изпращането на доброволци е ставало и става чрез обществени организации. Пропуска се деликатно, че тези организации без подкрепата – финансова включително, на Кремъл едва ли биха могли да съществуват „демократично“.

Сергей Кривенко от Съвета по правата на човека  при президента на Русия смята, че на доброволците в Донбас не само не трябва да се дава статут, а трябва да бъдат съдени за военни действия на територията на чужда държава.

 Ако има законов текст за такива хора, които воюват на чужда територия, то това би бил текст, който би ги определил като престъпници, смята същия Кривенко.

krСтатут на „участник в бойни действия” нямат дори военослужещите от Министерството на отбраната на Руската федерация загинали в Украйна. В техните документи е записано, че са „загинали при изпълнение на служебните задължения”, все едно, че в мирно време са се самовзривили на полигона в казармата. От самото начало на нашата агресия срещу Украйна официалните власти отричат участие на военнослужещи от Министерството на отбраната. Но ръководителят на т.нар. ДНР Александр Захарченко вече  призна за присъствие в Донбас на руски военни в „отпуск”.

Логично е да си зададем въпроса, защо едно официално издание пуска такава информация, пише такъв материал, който сякаш казва, че наемниците „доброволци“ тръгнали да тероризират държавата Украйна, са вече „ненужна тежест“ за Кремълското ръководство. Вероятно защото чрез свои служители Кремъл се опитва да даде  сигнал, че е готов да пожертва „опълченците“, за да оцелее в надигащата се в Русия буря на недоволство. И това е недоволство, както от вътрешната, така и от външната политика на Кремъл и конкретно на президента Путин,  който ни вкара  в сирийския капан, не можа да реши нито един проблем в анексирания Крим, изхарчи милиарди за подпомагане на сепаратистите в Източна Украйна и така попаднахме в сериозна икономическа и финансова криза.

 

11 thoughts on “Наемниците срещу Украйна в тежест за Москва

 • февруари 2, 2016 at 3:35 pm
  Permalink

  Гледайте документалния филм на френската телевизия “ Canal+“ за революцията на Майдана довела до незаконен преврат в Украйна и заграбване на власта от един престъпен режим , довел страната до гражданска война .. Филма разказва и за престъпленията извършени в Одеса , когато на 2 май 2014 фашистите от „Десен сектор“ запалиха дома на профсъюза … На този ден изгоряха и бяха безмилостно убити над сто човека .. Всичките убити бяха цивилни граждани , а убийците така и не бяха съдени .. .. https://www.youtube.com/watch?v=JwbbxrtNoaU

  Reply
  • февруари 2, 2016 at 3:56 pm
   Permalink

   Г-н Нико, в редакцията изгледахме филма. Вашите твърдения не отговарят на съдържанието на филма. Събитията в Украйна бяха наблюдавани от цялата международна общност, от всички европейски страни. Агресията на Русия срещу Украйна бе осъдена с резолюция на ООН гласувана от 100 държави. След това всички страни от Европейския съюз, а те са 28, включително и Франция, както и извъневропейските –САЩ, Канада, Австралия и други въведоха санкции срещу агресора Русия. Ако имаха и малко съмнение за това кой е виновният за дестабилизацията на Украйна бъдете сигурен, че биха въвели санкции срещу този, както вие и единствено руската пропаганда, го наричат „престъпен режим“ в Киев. Няма как цяла Европа и други демократични държави да се заблудят, а вие да сте прав. А филмът изразява позиция на своите автори и тя е тяхно право. Впрочем, не беше ли путинскиян режим този, който финансира френския „десен сектор“?

   Reply
   • февруари 2, 2016 at 7:33 pm
    Permalink

    Кой е френския десен сектор ? Френския десен сектор избива ли мирни граждани , така както украинския десен сектор направи на 2 май 2014 год в Одеса ? И какви доказателства имате че Путин финансира френския десен сектор ?

    Reply
 • февруари 2, 2016 at 7:39 pm
  Permalink

  И пак питам в какво се изразява агресията на Русия срещу Украйна ? ООН доколкото съм запознат отрекоха да имат доказателства за присъствието на руски войски в Украйна .. Шефа на ген щаб на украинската армия ген Муженко също призна че в Украйна няма руски войски . За каква агресия става на въпрос ? Защо големи държави като Китай , Индия и още много други не въведоха санкции срещу Русия ?

  Reply
   • февруари 3, 2016 at 11:33 pm
    Permalink

    Като са анексирали руснаците Крим , защо местното население не се съпротивлява ? Крим вече близо две години е в състава на Русия , колко руски воиници бяха убити в Крим от местното население ? Нито един !!! ДВЕ ГОДИНИ ОКУПАЦИЯ И НЯМА НИТО ЕДИН ЗАГИНАЛ РУСКИ ВОЙНИК В КРИМ !!! Местното население не е организирало нито един бунт , не е направена нито една засада , нито една мина е поставена . Когато руснаците нахлуха в Крим , нито един руски войник не загина , нито един куршум не беше изстрелян . Нещо повече , почти цялата 15 хилядната украинска армия която беше базирана в Крим мина на страната на руснаците . Само една много малка част от украинските войници предпочете да се върне в Украйна . Така че за какво става на въпрос ???

    Reply
   • февруари 3, 2016 at 11:44 pm
    Permalink

    Да не говорим че в самата статия си пише че това решения на ООН за Крим НЯМА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ХАРАКТЕР !!! То и Косово не е признато от много държави , включително и от ЕС .. Въпроса с Крим вече е решен , факта че в „Минските споразумения“ не се казва нищо за Крим е показателен . Даже нашия премиер Бойко Борисов призна че запада е преглътнал Крим и че връщане назад няма и това вече е руска територия .Това каза нашия премиер Борисов в едно интервю с Коритаров по една от кабелните телевизии

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *