В Швейцария: 2000 евро без да работиш

Алекс Данов

ps_parsys_22167_1_photo_PhotogalleryАнглийският The Independent информира, че швейцарските власти планират да обсъдят инициатива според която всеки гражданин на страната ще поучава всеки месец по 2500 швейцарски франка (около 2250 евро) независимо от това дали работи или не.  Ако тази инициатива бъде одобрена то Швейцария ще стане първата държава в света, в която гражданите ще получават задължителен месечен доход. Гласуването в Швейцария ще бъде през месец юли тази година.

Инициативата е резултат на допитване, което е провел швейцарския Институтът по демографски проблеми на Швейцария. Резултатът е, че по-голямата част от гражданите ще продължат да работят или да си търсят работа, независимо от получаването на този допълнителен доход. Само 2% от гражданите на Швейцария планират да напуснат работа, ако получат този сигурен доход, а 8% са заявили, че „ще разгледат такава възможност в зависимост от обстоятелствата“. Разбира се, всичко зависи от решението на правителството, като 56% от гражданите са убедени, че то няма да одобри тази инициатива, която при това предвижда на всяко дете да се изплащат 500 евро.

Дори инициативата да пропадне тя говори за неща, които за българите изглеждат космически недостижими. Те дори не се побират в полето на „мечтите“. Причината? Когото един народ сам отглежда тези, които го грабят и им осигурява позициите от които да го грабят, няма как да очаква „швейцарски заплати“ – нито от държавата, нито от работодателите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *