ДОКЛАДЪТ ЗА ТРАГЕДИЯТА В ОДЕСА: БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА МИЛИЦИЯТА Е ФАТАЛНО

Международната консултативна група към Съвета на Европа, която наблюдаваше разследването на трагичните събития в Одеса през май миналата година, представи своя доклад.

ИЗВОДИТЕ

П6d4118110577лановете на одеската милиция за реагиране в екстремната ситуация породена  от пристигналите в града привърженици на федерализирането на Украйна, активистите от Евромайдана и футболните фенове, не са задействани своевременно. Разследване по този въпрос не е проведено. Вместо да реагира на конфликта от самото му начало, милицията безучастно наблюдава случващото се. Така „остава впечатението, за което свидетелстват публикуваните в интернет видеозаписи,  за договореност между привържениците  на федерализацията и частите на полицията.” На видеозапис е зафиксиран федералистът Виталий Будко, който стреля през милиционерския кордон без никаква реакция от страна на органите на реда.  На друго видео е показан бившия шеф на  милицията Дмитрий Фучеджи, който се качва в кола на Бърза помощ, в която се намира същият Будко при това без да е получил нараняване. По-късно Фучеджи бяга от Украйна и се укрива най-вероятно в Приднестровската република. Част от милиционерите са носили на шлемовете си червени ленти – същите като тези на привържениците на федерализацията, което f5664f758e412fbb9eff477057fef91fговори, че са поддържали акцията на антимайданистите.   Близо пет часа милицията не реагира на телефонни обаждания на гражданите. Едва след като загиват първите пет души на улицата, започват и първите акции по задържане на отделни лица.  А в Дома на  профсъюзите акцията по задържане започва едва след като са загинали над 40 души.

РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СЪБИТИЯТА

Първоначално активистите от Евромайдана прогонват привържениците на федерализацията. Част от последните в 18:50 ч. разбиват вратите на сградата на Дома на профсъюзите и вкарват вътре „различни материали”  включително кашони с бутилки и запалителна смес за коктейли Молотов . След това преграждат входа с дъски. Пристигналите на площада привърженици на Евромайдана най-напред разгромяват техния палатков лагер, след което започва престрелка между двете страни с използването на оръжие и коктейли Молотов.  Опитите за щурм се оказват неуспешни.

images (2)В 19:45 ч. вътре в сградата избухва пожар. Експертизите показват, че ТОЙ Е ЗАПОЧНАЛ ЕДНОВРЕМЕННО НА ПЕТ РАЗЛИЧНИ МЕСТА И НА РАЗЛИЧНИ ЕТАЖИ. Изводът е, че  с изключение на входа на Дома,  причина за подпалването във вътрешноста са федералистите намиращи се в него.  Затворените външни врати и ефекта на „тръбата” водят до бързото разпространение на огъня на горните етажи и рязко нарастване на температурата в сградата. ЕКСПЕРТИЗИТЕ НЕ СА ОТКРИЛИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ПРЕДНАМЕРЕНО ПОДПАЛВАНЕ. Най-близката пожарна се е намирала на пет минути от мястото на инцидента. Но е пристигнала едва 30 минути след началото на пожара. На обажданията на граждани диспечерът е отговарял, че горящите на открито палатки не представляват опасност. Ръководителят на пожарнатаната, също избягал по-късно, обяснява забавянето с желанието да не излага на риск живота на пожарникарите.  Пожарът е потушен едва в 21.00 ч. От сградата са евакуирани 303 души , 31 загиват вътре, а още 8 са открити в подножието й. zi-620x400Активисти от Евромайдана са оказвали помощ на скачащите от прозорците хора. Общото число на загиналите в Одеса на 2 май е 48 души – 7 жени и 41 мъже, всички граждани на Украйна. Информациите за наличието на отровен газ в сградата не се потвърждават. Общото число на пострадалите в този ден е 208 души, от които и 34 милиционера. Арестувани са 110 души. Съдебният процес многократно се отлага. 13 души все още се издирват.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *