Номинацията на убиеца Полфрийман – унижение на правото и морала

Даниел Александров 

Австралийският гражданин Джок Полфрийман, който излежава в софийски затвор 20-годишна присъда за убийство в софийския затвор е номиниран за  “Човек на годината” 2015 г.

Номинацията

BPAНоминацията е направена от съгражданката му Каролайн Стейпълс с аргумент, че бидейки в затвора е участвал в създаването и работата на първата и единствена към момента законно регистрирана организация на затворници в България. Според българския  Хелзински комитет номинацията на Джок Полфрийман „напълно отговаря на критериите и изискванията, които сме поставили предварително, и въз основа на това, няма аргументи, с които да откажем включването му сред номинираните.” Полфрийман е представен като активист за правата на затворниците и неговото деяние, според българските правозащитници, не е относимо към деянието, за което той е осъден. Спор няма, че правата на затворниците са човешки права. И че нарушаването им в България е една от най-честите причини държавата ни да получава осъдителни присъди от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

 Истината

preview_7ae11725c4fec627efada9678b3ce437Джок Полфрийман бе осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Жестокото убийство бе извършено на 28 декември 2007 г. в центъра на София, като студентът бе намушкан с нож в гърба от Джок Полфриймн. Граждани организираха петиция срещу номинацията и се събраха на протест пред централата на Българския хелзинкски комитет. Възможно ли е нарушителят на правата да черпи права за номинация? И не е ли това само зле прикрит начин един убиец да бъде представен в роля, която да позволи след евентуално номиниране да се иска неговото освобождаване от българския затвор и завръщането в родината му? Най-вероятно това е целта, защото, много преди да бъде номиниран, Джок Полфрийман вече бе представян и не само в Австралия, като „борец за права“, а не като престъпник-убиец. За това косвено говорят мотивите, които излага Каролайн Стейпъл. Тя посочва, че Джок, както и другите излежаващи присъди участници в Българско затворническо сдружение за реабилитация, са били подложени на репресии и незаконни наказания от затворническите власти.Твърди също така, че организацията се стреми да дава гласност на отдавна документираната системна корупция в българските затвори.  Но истината е друга.

През 2013 г. главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли искане от департамента на главния прокурор на Австралия за трансфер на Джок Антъни Полфрийман. Основанието за отрицателния отговор бе, че при изтърпяване на наказанието Джок Полфриймън е извършил множество груби нарушения, за които е наказван многократно от затворническите власти. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *