Четиво за българи и русофили

Александър Йорданов 

0,,17466824_303,00Русофилите приемат анексията на Крим от Русия като нещо нормално. Защо? По нормите на международното право това е силова промяна на общопризнати граници на една държава.  „Референдумът”, с който стана тази промяна, е в нарушение на Конституцията на държавата Украйна. И сам Владимир Путин  призна, че е дал заповед за това нарушение на международното право, още преди провеждането  му. В ООН 100 държави осъдиха действията на Русия и анексирането на Крим. Нима всички те грешат, а само Русия е права? В случаи на спорове между „страните”(ако изобщо допуснем, че между Русия и Украйна има „спор” за Крим!) историята дава две възможности:

нацистко–фашистка и демократична.

Първата е ясна: нахлуваш, убиваш, грабиш  и сетне, каквото стане или остане. Втората, демократичната, означава преговори и постигане на договореност –  договорът от Белфаст  между  Северна Ирландия и Великобритания, например. Или споразумението между Москва и Пекин за доброволното предаване от Русия на Китай на остров Табаров и част от Големия Усурийски остров на р. Амур – днес  Инлундао – Острова на Сребърния дракон и Хейсяцзидао – Острова на Черната мечка.

Защо тогава нашите русофили удобно забравят, че Русия чрез няколко договора е признала териториалната цялост на Украйна?

През 1997 г. чрез договор Русия се отказва от териториални претенции спрямо Украйна.  Затова и агресията чрез т.нар. „зелени човечета” в Крим е връх на историческото нахалство и „нацистко-фашистки номер”.  И комунистически, разбира се, доколкото същите номера спрямо съседни народи и държави прилагаше  не само нацистка Германия, но и комунистическият СССР.

Примерът на САЩ

alaska duha na divotoПрез  1867 г. САЩ са имали възможност да реализират днешния руски сценарий и да анексират Аляска. Никой не им пречи. Русия е слаба. Но САЩ не пращат „зелени човечета” в Аляска, а след преговори и с договор КУПУВАТ Аляска от Русия. Цената е 7 милиона и 200 хиляди долара платени в злато. Така САЩ и Императорска Русия постъпват по правилата на демокрацията. И ето – 150 години оттогава никой не оспорва този договор.  Защо договорът за Аляска е толкова траен, а Русия нарушава договор, който е подписала с Украйна само преди десетина години?

Нашите русофили се правят на дръж ми шапката

по този въпрос. И препращат към Косово. Но НИКОЙ НЕ Е АНЕКСИРАЛ КОСОВО. Косово не се е 655-402-nezavisimostta-na-kosovo-ne-narushava-mezhunarodnoto-pravo„присъединявало” към чужда държава.  Нещо повече. Международният съд на ООН със седалище в Хага излезе с решение през 2010 г., в което се казва, че Косово има право на независимост, защото сръбските власти са осъществили военни престъпления на тази територия. За Крим такова решение няма, защото Украйна никога не е осъществявала военни престъпления в Крим.

Нашите русофили удобно забравят,

че след Втората световна война народите приеха, че в бъдеще споровете между държавите ще се решават по мирен начин, с преговори и договори. Защото по света има много спорни териториални въпроси и ако те започнат да се решават само със „зелени човечета” унищожението  на човешката цивилизация е неизбежно. С анексирането на Крим, Русия  избра войната като средство за решаване на международни спорове и изхвърли на бунището правото и мира.  Защо българските русофили приветстваха това?

Дошло е време разделно

krХората, които искат светът да бъде нормален осъждат руската агресия срещу Украйна като заплаха за мира и живота. Българските русофили – обратно, приемат и дори приветстват тази агресия. Така, както са приветствали някога дружбата между Сталин и Хитлер, политиката на репресии осъществявана от комунистическите режими, тоталитарните политически системи по света. Така, както оправдаваха престъпленията на СССР срещу човечеството и срещу народите живеещи на неговата територия – включително и срещу българския народ.

С това, ние българите, не можем  да бъдем съгласни.  Не трябва да бъдем съгласни. Затова и нашият спор с русофилите е твърде стар, той има историческа брада. Затова и предупреждаваме: русофилското безкритично отношение към действията на Москва днес, носи заплаха за България.  Защото България е част от нормалния свят. От света, който иска демокрация, приема човешкият живот за най-висша ценност и отстоява силата на правото, а не правото на силата.  Никога не е късно русофилите да станат част от този свят. Ще ги приемем, нали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *