Георги Георгиев

лукойл
На 20 май 2015 г. премиерът Бойко Борисов и президентът на „Лукойл“ Вагит Алекперов прерязаха лентата на нова инсталация за преработка на нефтопродукти в бургаската рафинерия, която се смята за най-голямата частна инвестиция в България. В инсталацията „Лукойл“ са вложили 1,5 млрд. долари. Снимка БГНЕС

Информацията, че за последните 7 години „Лукойл Нефтохим“ АД е отчел приходи от над 46 000 000 000 лв. (46 милиарда лева) и не е отчел и стотинка печалба, вече имах възможност да коментирам. Има я и в социалната мрежа Фейсбук. Дистрибуторът „Лукойл България“ ЕООД е отчел за същия период приходи от над 24 000 000 000 лв. (24 милиарда лева). Но също през последните 4 години не е отчел и стотинка печалба. В тази публикация представям детайлно изследване от експерти, направено на база официалните данни от Европейската комисия. И това са поразяващи данни, които будят възмущението ни от пълното безхаберие на всички държавни институции.
Червената линия отразява превишаването на цената горивата в България в проценти над средната цена за ЕС.

1

2
Абсурдът е пълен, след като Румен Овчаров – представител на държавата в борда на директорите на „Лукойл Нефтохим“ АД и бивш министър на енергетиката, преподписал и договора за най-скъпия руски газ за България в целия ЕС,  заяви в национален ефир, че държавата била „притискала“ компанията.
Мнението ми е, че държавата трябва да си върне собствеността над това стратегическо за националната ни сигурност предприятие, а дотогава трябва да се предприемат действия за защита на националните интереси.
Предоставям и линк към пълния текст на писмото на гражданската инициатива  „Справедливи цени на горивата“  изпратено до Президента, Министър-председателя и Председателя на народното събрание. https://drive.google.com/file/d/0B-ipPflYVqMqdmRFOGZTWjZnZTJtNmNmSHZqWU1pYWpZRVFZ/view?pref=2&pli=1