Ахмед Закаев за „руската следа“ в ислямските дела

Алекс Данов 

19965Ахмед Закаев, премиер в изгнание на чеченската република Ичкерия, в телефонно интервю с водещия на  предаването „Свободна зона“ по ТВ+ Георги Коритаров, заяви, че Русия на Путин е единствената държава, която извлича в момента политически дивиденти от терористичните атаки в Париж.  През последните 17 години , според него, съществува структура, която се грижи да изгражда имиджа на Путин като на силен лидер и след като това е постигнато в Русия, след втората чеченска война, сега се пренася на международната арена. Това е Федералната служба за сигурност на Русия, на която  ръководител, преди да стане премиер и президент, бе Владимир Путин. Премиерът на Ичкерия Закаев поясни, че след серията от терористични актове в Москва през 1999 г, които послужиха за подпалване на втората чеченска война и бе изграден новият имидж на бившия шеф на ФСБ, започва и процесът на израждане на имидж на Путин като силен световен лидер.

Warszawa, 09.06.2007. Manifestacja w sprawie apelu o wydanie cia³a prezydenta As³ana Maschadowa rodzinie, 9 bm. na Placu Zamkowym w Warszawie. Manifestacjê zorganizowa³ Komitet Polska-Czeczenia. (kru) PAP/Andrzej Rybczyñski

Шокиращо бе твърдението на Закаев, че днешният ислямски Халифат, наричащ се Ислямска държава, е осъществена идея на агенти на ФСБ.  Като аргумент бе преведен факта на създаването на т.нар. кавказки Емират от агенти на ФСБ, за да се изгради отрицателен образ на чеченския народ като „терорстичен народ“ и така да се принизи борбата му за национално освобождение. Сега по същия модел е създадена и Ислямска държава – за да отклони вниманието, след началато на арабската пролет, от волята на сирийския народ да отстрани  Башар Асад  и неговата националсоциалистическа партия БААС от власт.  На въпрос за това, каква трябва да бъде ролята на ООН в намирането на решение за ликвидиране на Ислямска държава, Ахмед Закаев бе категоричен, че ООН не може да изиграе никаква роля. Защото самата организация е неефективна, дискридитирана, компрометирана и не е успяла да реши нито един голям проблем. И не използва нито един от лостовете, с които разполага. И това е една от причините Русия безназакано да води днес войни, като тези срещу  Чечня, Грузия, Украйна, а сега и срещу Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *