„Човекът в сянка” е собственик на „Виваком“

Пламен Николов 

Spas-Rusev-12Спас Русев, съветник или „човек в сянка”,  на бившия български премиер  Симеон Сакскобургготски спечели търга в Лондон за купуване на акциите на българския телеком „Виваком” с оферта от 330 млн. евро.  Продажбата стана необходима след като акционерите не успяват да върнат заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ Капитъл.

Спас Русев е коментиран дълги години като “сивият кардинал” в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Той е бизнесменът събрал на яхта в Монако компания от министри, депутати и  бизнесмени, коментирана разнопосочно в медиите и социалните мрежи. ВТБ Капитал, чийто представител е  бившия финансов министър в кабинета на НДСВ Милен Велчев, осигурява  кредит на Виваком, след което разпродават компанията и „случайно” я купува  Спас Русев – „човекът в сянка от същия кабинет”.  vivakom_rusia

Възходът на Спас Русев започва като заместник-директор на Агенцията за чуждестранна помощ, когато неин директор е Петко Симеонов – едно от лицата на СДС от началато на демокрацията.  През 1991 г. Петко Симеонов казва: „Познавах лично Спас от предизборната кампания на СДС – инициативен, контактен, енергичен”. Деветнадесет години по-късно Симеонов заявява: „Спас Русев беше невзрачен шофьор от УБО и возеше др. Стоян Марков, най – младия член на Политбюро. След 10 ноември Стоян Марков се покри в Лондон, а Спас премина в СДС не без помощта на др. Андрей Луканов. Събираше дарения и направи добро впечатление на Ръководството. Убедихме Желю да издигнем Спас Русев в Агенцията за чуждестранна помощ. ПоIahtata-s-politici-i-mafiotiлучи се и започнахме да получаваме дарения за стотици милиони, в стоки и продукти. Населението беше гладно, от чужбина идеха ТИРове с масло, изкуствено мляко и месни консерви. Отделно се получаваха крупни чекове. На Русев му се регистрира фирма и Стоян Марков започна да го консултира. Така с парите на народа и за народа Спас Русев забогатя, уреди някои дългове на княз Кирил Преславски и така се приближи до Симеон. После започна да контактува с юпитата, финансира кампанията на НДСВ и стана сив кардинал”.

За Агенцията за чуждестранна помощ  днешният генерален консул на България в Ниш Едвин Сугарев споделя: „Получих документи от „кухнята“ на Агенцията, обобщих ги в доклад и ги дадох на Желю (Президента). „При Петко Симеонов се краде и то се краде сериозно. Направи нещо, защото ще стане голям скандал – казвам на Желю”!

Спас Русев е роден на 4 юни 1954 г. в Перник. Като активен комсомолски кадър става шофьор в ЦК на ДКМС, после в УБО – ДС като личен шофьор на кандидат члена на Политбюро Стоян Марков. След 10 ноември 1989 г. е освободен от УБО и става служител в дирекция „Софийски музикални седмици“.

3 thoughts on “„Човекът в сянка” е собственик на „Виваком“

 • ноември 21, 2015 at 7:27 am
  Permalink

  ПЛЕВНЕЛИЕВ ЩЕ БЪДЕ ПРЕЗИДЕНТ И ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ, ЗАЩОТО Е ВЕРЕН НА БЪЛГАРИЯ !ГАДНИ ПРЕДАТЕЛИ-РУСКИ АГНТИ ОТ БСП, АТАКА, АБВ и др. ГОСПОД ДА ВИ … ! ПЛЕВНЕЛИЕВ ЩЕ БЪДЕ ПРЕЗИДЕНТ И ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ, ЗАЩОТО Е ВЕРЕН НА БЪЛГАРИЯ!
  Отвращаваме се от Русия, защото:
  – Няма друга държава в света, която в годините на своето 468 годишно ПРЕСТЪПНО съществуване да е водила 468 години ВОЙНИ С ВСИЧКИ СВОИ СЪСЕДНИ МАЛКИ ДЪРЖАВИ, ЕДИНСТВЕНО И САМО, за да завладее земите им и след като ИЗБИЕ ИЛИ ИЗСЕЛИ В СИБИР МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ, ДА ЗАСЕЛИ С АЛЧНИ ЗА ЧУЖДИ ИМОТИ РУСНАЦИ.(Русия е основана през 1547 год. СССР ФАЛШИФИЦИРА И ДО ДНЕС ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА, КАТО ЗАЯВЯВА, ЧЕ ЕДИНСТВЕНО РУСНАЦИ СА СТРОИТЕЛИТЕ, ПИСАТЕЛИТЕ, МУЗИКАНТИТЕ, ХУДОЖНИЦИТЕ, КОИТО СА СЪЗДАЛИ СТОЙНОСТНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ В ЖАНРОВЕ, ЗА КОИТО СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ТЪПИТЕ „МУЖИЦИ“ СА БИЛИ САМО ЧИРАЦИ. ПО ВРЕМЕТО НА ЦАРСКАТА ИМ „РУСИЯ – ТЮРМА НА НАРОДИТЕ“, ВСИЧКИ СТОЙНОСТНИ НЕЩА, КОИТО СА БИЛИ СЪЗДАВАНИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА, СА СЪТВОРЕНИ ОТ ГЕРМАНЦИ, ИТАЛИАНЦИ, ШВЕДИ, ЕВРЕИ, ФРАНЦУЗИ, ХОЛАНДЦИ …
  – РУСИЯ Е ЗАПАЛВАЛА 12 ПЪТИ ВОЙНИ С ТУРЦИЯ И АКО Е ИСКАЛА ДА ОСВОБОДИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ ТУРСКО РОБСТВО, ТО Е МОЖЕЛА ДА ГО НАПРАВИ ОЩЕ ПО ВРЕМЕ НА ПЪРВАТА РУСКО-ТУРСКА ВОЙНА, ВОДЕНА МЕЖДУ ГОДИНИТЕ 1568-1570.
  НЕНАСИТНАТА ЗА ЧУЖДА ЗЕМЯ РУСИЯ Е МОЖЕЛА ДА НИ ИЗБАВИ ОТ ОСМАНЛИИТЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДВАЛИТЕ ОЩЕ 11 (ЕДИНАДЕСЕТ) ЗАВОЕВАТЕЛНИ ЗА НЕЯ, ВОЙНИ С ТУРЦИЯ. България пада под руско робство след Руско-турската война през 1877-1878 г.
  ДНЕС РУСКИ ПЪЛЧИЩА ПРИИЖДАТ, ЗАВЗЕМАТ, ОКУПИРАТ, ЗАВЛАДЯВАТ, КУПУВАТ БЪЛГАРСКИ ИМОТИ И КОГАТО СТАНАТ НАД 500,000(вече са) ЩЕ ИЗВИКАТ В БЪЛГАРИЯ РУСКИТЕ ТАНКОВЕ, ПОДВОДНИЦИ „КУРСК-2“, КОРАБИ И т.н., ЗА ДА ГИ ПАЗЯТ ОТ БЪЛГАРИТЕ…(ПО КРИМСКИЯ СЦЕНАРИЙ).

  Reply
  • ноември 27, 2015 at 12:24 am
   Permalink

   Браво!

   Reply
 • февруари 6, 2016 at 1:50 am
  Permalink

  В какъв незаконен бизнес е участвал Бойко Борисов през 90-те години? Как неговата Цветелина Бориславова стана собственик последователно

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *