Засилват се съмненията за терористичен акт на борда на катастрофиралия руски пътнически самолет

Много е вероятно самолетът на руската авиокомпания „Когалимавиа“ да е бил взривен от взривно устройство качено на борда. Мнението е проф. Майкъл Кларк, експерт и директор на  Института за отбрана “Роял юнайтид сървисиз”. Катастрофата, която потресе Русия стана над северната част на Синайския полуостров.

photo_verybig_101652Информацията, че руският пътнически самолет се е разцепил във въздуха първи в Русия изнесе Виктор Сороченко – ръководител на руската държавна авиационна комисия. Към момента експертите се въздържат от категорични твърдения за причината за катастрофата, но същевременно обръщат внимание, че  трудно може да се предположи възникването на техническа авария, която да доведе до такова поражение. Според източници от египетското министерство на транспорта пилотът на разбилия се самолет не е сигнализирал за технически проблем и не е искал разрешение за аварийно кацане заради технически проблем, както бе съобщено първоначално. Връзката се е осъществявала в нормален режим и няма данни за искане за извънредно кацане.

Евентуалното потвърждаване на тази информация, както и факта, че екипажът не е подавал сигнал за помощ говори за внезапност на възникналия проблем, което отвежда към тезата за осъществен терористичен акт. Окончателният отговор експертите разчитат да научат от прочита на данните от откритите две черни кутии на самолета. Но според българският експерт за борба с тероризма Славчо Велков най–възможният причини са технически проблем или взривяване. В подкрепа на второто твърдение е обстоятелството, че самолетът се е разпаднал във въздуха. А причината за това може да бъде само взривно устройство поставено на борда.

31Политическите анализатори не изключват и версията „на война като на война“ и насочват вниманието към военната операция на Русия в Сирия. Западни и руски авиокомпании прекратиха полетите си над Синайския полуостров изчаквайки резултатите от разследването на катастрофата.
Същевременно руската общественост бе потресена от факта, че въпреки обявения ден за национален траур, в Москва масово е празнуван Хелоуин като особено активни са били няколко нощни клуба: Soho Rooms, «Арма17», Ray Just Arena и  «Москва».

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *