Русия – държава на съветската номенклатура

Александър Йорданов

Темата за Русия и за зловредната роля на нейната политика у нас, днес се дискутира свободно във Фейсбук. Мълчанието на редица медии по този въпрос само ги разкрива като щрауси заровили главите си в пясъка. Но спор няма, че е по-добре е да се пише и говори, отколкото да се заема щраусова позиция.

Преди 20 години, на 18 януари 1996 година, в седмичника за политика и култура „Век 21“ съм публикувал статия, в която, както впрочем правя и днес, съм се опитал да разкажа какво се случва в Русия. За да не хранят напразни илюзии българите, да не живеят в заблуда подкрепяйки сляпо руската политика.   Двадесет години са много време. Израсна ново поколение, което не познава сивият живот в съветизирана България. Днес срещам млади хора, които мислят, че животът, който сега живеят у нас го е имало и при социализма – със свободата на словото, със свободното пътуване на Запад, с препълнените със стоки молове и магазини, с богатия избор на детски колички и играчки, със западните автомобилчета, разбира се и с парите, които винаги недостигат, защото много изкушения има, които мамят и настояват да бъдат купени, опитани, ползвани. Младите днес не знаят, че при социализма дори една проста пица нямаше къде да си купи човек. За социализма това бе „капиталистическа храна“. „Турското кафе“ бе „виетнамско“, защото машини за „еспресо“ нямаше.  Западните филми и книги минаваха през иглените уши на цензурата. И по принцип ги нямаше, освен ако не критикуваха „западната действителност“. Една национална телевизия и една съветска „първа“ програма, едно българско радио, облъчваха денонощно българите с комунистическа и просъветска пропаганда.

Българите живееха като руски крепостни селяни. 

Да си смениш местожителството бе цяла мъка. Да пътуваш зад граница – още по-голяма. Да си купиш автомобил – чакаш поне 10 години на опашка. Единствено по Нова година „пускаха“ банани в зеленчукопродавниците. Нямаше стока за която да няма опашка – от месото до доматите.  Защото дали ще е месо или хляб – свършваше бързо. Единствените окръжни месокомбинати и хлебозаводи зор виждаха. Частни пекарни нямаше. Частно предприемачество  – също. Един най-обикновен квартален магазин човек не можеше да отвори. Защото нямаше право да регистрира фирма.  Тази действителност у нас, чиято сивота може дълго да се описва, бе създадена по съветски (руски) образец. А в СССР положението бе още по-трагично. Тези, които наложиха и ръководеха тази сива и антихуманна система до един  бяха членове на Българската комунистическа партия.  Те наричаха своя „строеж“ ту развит, ту реален, социализъм и дори обещаха на партиен конгрес, че от началото на 1980 година вече ще живеем в „комунистическо общество“.  Всички те бяха обслужвачи на съветската политика. Каквато и да бе тя. Щом е съветска – те я обслужваха. И не разсъждаваха. За тях „съветските другари“ имаха „последната дума“. Каквото те кажеха, нашите дупедавци безпрекословно изпълняваха. И тъй като според член 1 на действащата тогава конституция на комунистическата партия бе отредена „ръководната роля“, то мисля, че не е трудно младите днес да разберат, че тогава България не е имала никаква възможност за независима, самостоятелна, политика. Страната ни просто бе придатък на СССР, който помагаше в изхранването на „съветските другари“.

А самият СССР бе създаден и креташе все още, за да обслужва съветската комунистическа номенклатура – хората, които имаха властта. 

Народните „маси“ работеха като роби и за тях най-висша мечта бе да дойдат поне за седмица на море в България. Защото в ония години съветските граждани не можеха да пътуват в „омразния Запад“– нито в Гърция, нито в Турция, нито в Италия или Франция. Тъпотията на съветския режим бе толкова голяма, че дори е трудно да се опише с нормални човешки думи. Но всяко нещо с времето си, казва нашият мъдър български народ. Така и СССР след сравнително дълго безмислено историческо кретане при което загинаха от глад, репресии и войни десетки милиони невинни хора, най-накрая благополучно се разпадна. И народите му се разбягаха кой накъдето види. Направиха си свои държави и всеки се оправя, както може. И някои като балтийските държави Литва, Латвия и Естония се оправят много добре. Несравнимо по-добре от Русия. Други – като Грузия, Украйна, също искат да имат свой път и той да бъде по-близък до нормалните западни държави. Трети – като Беларус, продължават да се въртят безцелно в руската орбита. И мизерстват, естествено.

Сега, когато препрочитам написаното от мен за руската действителност преди 20 години с удивление откривам, че то е актуално и днес. Защото времето в Русия е спряло. И в това спряло време номенклатурата на бившата комунистическа партия на Русия си живее живота, а руският народ опъва отново каиша, както винаги го е опъвал в своята история. И псува наред руският народ. Псува той и тези българи, които подкрепят не руския народ, а руската комунистическа и кагебистка номенклатура. Защото тази номенклатура е все още люпилнята на управленските кадри в Русия.  А поводът да напиша през 1996 година статията, която тук си позволявам да припомня бе, че по линия на парламентарната асамблея на Съвета на Европа бях командирован като „наблюдател“ на руските парламентарни избори. Но изборите ми бяха горе долу ясни как ще завършат. Затова и се вглеждах в лицата на хората. Исках да открия тяхната тревога за Русия. И не беше трудно да разбера истината. Ето как съм я описал на 18 януари 1996 г.:

РУСИЯ – ДЪРЖАВА НА СЪВЕТСКАТА НОМЕНКЛАТУРА

 В Русия, както и по времето на Съветския съюз, хората са разделени. Едните са бивши членове на КПСС, останалите са НАРОДЪТ. Капеесесовците са равномерно разпределени в бизнеса и политиката, и то така, че почти няма политическа формация или бизнесструктура, която да не се владее от бившите кадри на най-голямата мафиотска политическа структура, съществувала някога в света. За НАРОДА е определена участта 70 години да строи социализма, а сега да се оправя, както може. Народът, това са учители и лекари, хора на науката и културата, инженери и строители, миньори и дърводобивници, селяни и работници. Това са милиони хора без собственост и със средна месечна заплата около 80 долара. Обратно – капеесесовците практически владеят всичко. Изцяло техен е монополът върху банките, нефтодобивната и нефтопреработвателната индустрия, добивът на метали, на злато и скъпоценни камъни, практически всяко държавно предприятие се ръководи от капеесесовец.

 Ris2Партията я няма, но КАДРИТЕ живеят.

Живеят доволно и охолно. Обвързани помежду си в партийни, роднински и местнически връзки, те са си разпределили Русия. Руските независими вестници и независими журналисти почти ежедневно съобщават за потресаващи факти на корупция, за износ на национални богатства на безценица, за тотална разпродажба на Русия. На Запад и у нас руски бизнесмени щедро пръска долари, техните дечица вече казват “пардон”, а бивши участнички в пионерските танцови ансамбли мамят погледа по плажовете на света.

КАПЕЕСЕСОВЦИТЕ СА ВИСШАТА КЛАСА НА РУСИЯ

maxresdefaultВъзможностите и богатствата им са несметни. Дори и най-мощните български икономически и финансови групировки са като малки палави деца пред икономическите и финансови мастодонти в Русия. Военнопромишленият комплекс, “нефтяниците”, металургичните групировки и още много, много други икономически сфери, оперират с милиарди долари, които изтичат често по банкови сметки в чужбина. Чрез подставени лица капеесесовците купуват земи, къщи, предприятия и друга собственост практически навсякъде по света. Начините и стиловете на действие в това отношение много напомнят поведението на членовете и ръководителите на националсоциалистическата партия в Германия след краха на Третия райх.

                   В Русия почти всички партии са ЧЕРВЕНИ. Диапазонът е между кафяво-червено и светлорозово. Кафяво-червени са националистическите партии (типичен пример е Либерално-демократическата партия на Жириновски), Партията на комунистите за възстановяване на Съветския съюз и някои други. В червено сияят победителите на последните парламентарни избори – Комунистическата партия на Руската федерация. В програмата на тази партия комунистическото е печеливша фразеология, чрез която Генадий Зюганов се опитва да изтласка от властта групата капеесесовци около Елцин и Черномирдин. Но това е ВОЙНА ВЪТРЕ В СРЕДИТЕ НА НОМЕНКЛАТУРАТА НА БИВШАТА КПСС.

                     Тази братска война макар и да се оцветява чрез думи като “реформа”, “демокрация”, “социална справедливост” и прочие, е практически война за ГОЛЕМИЯ КОКАЛ – държавата и нейната собственост. Различни равнища на бившата номенклатура водят битката и резултатите от последните избори показват, че в провинцията Зюганов е вече на път да завладее икономическата власт, като “партията на властта”, както в Русия наричат “Наш дом – Русия” на премиера Виктор Черномирдин, остава обсадена само в столицата Москва, Санкт Петербург и още няколко по-големи града.

dolari             Липсата на стабилен политически живот в Русия се доказва от факта, че там партиите никнат като гъби след дъжд и си сменят имената, както и когато си поискат. Около Черномирдин, според Зюганов и според лидера на социаллибералите от ЯБЛОКО Григорий Явлинский, са само облажилите се от държавната баница кремълски чиновници. Това е групата на онази част от комунистическата номенклатура, която е готова да развее всяко знаме само и само то да е оцветено в зеления цвят на долара. Икономическите реформи, осъществявани от Черномирдин, стесняват максимално кръга на можещите да получат собственост и това стесняване се отрази и на изборния резултат. Този резултат е показателен за това КОЙ В РУСИЯ ЖИВЕЕ ДОБРЕ. Близо 10 % гласували за “Наш дом – Русия” наистина живеят добре. Те са си господари в дома. Зад тях на опашка за държавната баница чакат още 20 % гласували за партията на Зюганов. И още 10 % очакващи “месията” Жириновски да ги уреди отново като “господари на света”. Заедно с гласовете дадени за Аграрната партия, за партията “Жените на Русия” и десетки още по-малки партии това прави близо 2/3 от руските избиратели. Това е глас за уреждане на лични проблеми чрез достигане до държавното управление.

                   В тази битка засега губят изповядващите либерални и демократични идеи – това са политическите кръгове около Григорий Явлинский – новото силно име в руската политика, и Егор Гайдар. Става дума именно за политически кръгове, за политически движения, а не за оформени партийни структури. Гайдар и Явлинский символизират стремежът на една част от руското общество, включващо главно БЕЗПАРТИЙНИТЕ хора на Русия, към модерна демокрация от западноевропейски тип, към социална справедливост по “социалдемократически” и към изграждане на нова ценностна система и истинско гражданско общество в Русия. Засега това са идеи и възгледи, които срещат разбиране единствено в големите градове – в Москва и Санкт Петербург, където една достатъчна част от хората са имали вече възможност да пътуват на Запад, да правят сравнение и рано – рано да разберат целия абсурд и мизерия на комунистическия начин на живот.

Boris Yeltsin 31 December 1999
31 декември 1999 г. В деня на оставката на президента Борис Елцин. Владимир Путин е все ще никому неизвестен номенклатурен кадър издигнат от Елцин за министър-председател.

                 Руснакът трябва да има страх – това е философията, която изповядват политици от националистическия и бюрократичен спектър на политическия живот в Русия.

Страх от Кремъл, страх от човека на власт, страх от този, който се е запътил към  властта. Официалната пропаганда раздухва мита за опасните чеченци, стреми се да ги представи като “терористи”, но смисълът на пропагандата е да “сплоти народа” пред “лицето на опасността”. Сплотен народ лесно се манипулира и лесно се управлява. “Сплотен народ” не прави гражданско общество. Той очаква Царят-Батюшката от Кремъл да решава вместо него. Обикновеният руснак продължава да живее с очакването, че някой друг, там отгоре, ще му помогне. Реалната власт обаче отдавна е в ръцете на бившата средна партийна, а сега и местническа администрация и финансово-икономическа номенклатура. За нормалния руски човек е определена участта да търпи. Да страда. Дори и да няма страдание, то трябва да бъде “организирано”. Изборният резултат обаче показа, че все повече руснаци чувстват, че заплахата не е Чечения, нито “лошият Запад”, а противниците на Русия са в самата Русия – в изградения десетилетия комунистически йерархичен ред, който се запазва и при отсъствието на КПСС. Кадрите продължават да решават.

                   В деня на изборите Москва бе празнично осветена. Магазините пълни със стоки. Всички стоки – от „лошия“ Запад. Руска стока почти няма, ако не броим традиционното “мороженое”. И водката, която е в изобилие и също толкова “менте”, колкото и българската “ракийка”. Обикновеният руснак повече гледа витрината, отколкото купува. Той мисли за хляба, който струва два пъти по-скъпо отколкото в България. В книжарниците има великолепни книги, които руският учен не може да си купи със своята заплата. Комунистите казват, че за тази бедност и мизерия на руския човек днес е виновна “демокрацията” и Горбачов. Либералите и демократите сочат с пръст безсмислието на бившата комунистическа система. В Кремъл обмислят кадрови промени в правителството и внушават идеята за могъща Русия. Руснакът псува мафията, казва “ония там горе”, но гледа да си върши работата и да препечели, откъдето може. Русия върви в своето време. Номенклатурата живее. Народът – оцелява.

 ( “Век 21”, 1996, брой 1 (282) 18 – 23 януари, с. 8-9)

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *