Английската преса предупреждава

Даниел Александров

Тероростичните атаки в Париж промениха първите страници на английските вестници, пдготвени с материали  възхваляващи  ефектното ликвидиране на Мохамед Емвази известен като „Джихади Джон” – палачът на  Ислямска държава.   „The Independent“ пише, че атентатите ще доведат и до промяна на тактиката на осъществяваните атаки от Ислямска държава. А това ще има драматични последици за сигурността на Европа.  От своя страна „Guardian“  изтъква вероятната преоценка на досегашните регламенти по охраната и контрола на границите и на сигурноста в цялата страна. В редакционен коментар се отбелязва, че „последиците от атаките ще бъдат дълготрайни” като въведеното от френския президент извънредно положение напомня за алжирската война от 6о-те години на миналия век.

Същевременно се прави прогнозата, чеще се намерят политици, които да извлекат дивиденти. И най-вероятно това ще бъде националистическият „Народен фронт”, който ще се опита да разшири в обществото територията на омразата.

Проблем е също така, според „Guardian“, че  близо 3000 французи са се включили в състава на джихадистите от Ислямска държава, а 150 радикални ислямисти се намират във френските затвори. Преценява се,че около 200 терористи е много вероятно да са се прехвърлили във Франция от Сирия през последните няколко месеца.(Фото: James Gourley/REX Shutterstock)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *