УКРАЙНА Е ВЕЧЕ АСОЦИИРАНА С ЕС

Пламен Николов 

1615566Белгия стана последната европейска държава, която ратифицира споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна. Отказът на предишния украински президент Виктор Янукович през есента на 2013 година  да подпише споразумението стана причина за масови протести, в които участваха главно на младите и образовани граждани на Киев и цяла Украйна.  Властите се опитаха да отговарят на гражданското недоволство с репресии и избиване на представители на опозицията. Но силата на гражданския протест, проявена на Киевския Майдан,  победи и проруският президент Виктор Янукович бе принуден в паническо бягство да напусне страната. Последва реакцията на Русия, която грешно прецени, че желанието на украинския народ за членство в Европейския съюз е против нейните интереси. Последва агресията срещу независима и християнска Украйна чрез формирането и въоръжаването на сепаратистки групи в източната част на страната, опит да се създадат марионетни на Москва „народни републики” – Донецка и Луганска, както и военна операция по анексирането на полуостров Крим. ООН осъди руската агресия довела до 6000 жертви за по-малко от година. Международната общност прояви солидарност с украинския народ и много държави, включително и България, въведоха санкции срещу Русия.

Ucraina-Eu-8Позицията на Европейския съюз остава неизменна и тя е, че Русия трябва да се изтегли от Украйна и страната да възстанови своята независимост по протежението на своята международна призната граница.

Опитът на президента  Владимир Путин да превърне в разменна монета участието на Русия в антиислямистка коалиция срещу запазване на териториалните „придобивки” в Украйна, засега се отхвърля единодушно от западните страни и България включително.

Ратифицирането на Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна е успех за украинския народ и за политиката на президента Петро Порошенко. И доказателство, че всяка политика, която е  насочена към изолация и срещу интересите на един народ, заявил своята воля за независимост, за европейско и натовско членство, е обречена и няма бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *