ГОЛЯМА ЕВРОПА ПОД БЪЛГАРСКО РЪКОВОДСТВО

Лъчезар Тошев

Daniel MitovДнес България пое председателството на Комитета на Министрите на Съвета на Европа! Начело на Комитета, в който заседават външните министри на страните-членки, застава българският министър на външните работи Даниел Митов. Така 10 ноември стана отново важна дата в българската история! Девизът на Европа по време на българското председателство ще бъде :

“СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА”.

Това е най-адекватният отговор на предизникателствата пред които обединена Европа е изправена днес! Под този девиз ще преминат и българските инициативи в Съвета на Европа, в който членуват 47 държави. А първата българска парламентарна инициатива в рамките на председателството ще бъде приемането на  Декларация за принципите на европейското единство и сътрудничество. Тя бе внесена от д-р Джема Грозданова – председател на Комисията по външна политика в Народното събрание. Българската инициативата бе подкрепена от всички лидери на политически фракции в ПАСЕ, от председателката на Комисията по политически въпроси и демокрация, от лидера на делегацията на Германия и лидерът на делегацията на Унгария.

big-membresCOEПроектът на Деларацията,  внесен в Страсбург на 29 септември, бе  прередактиран с участието на д-р Грозданова и лидерите на политическите фракции. В новия вариант е добавено, че ПАСЕ призовава за свикване на

Среща на европейските държавни глави и министър-председатели,

на която страните-членки да отговорят на българското предложение и да препотвърдят на най-високо политическо ниво ангажиментите си спрямо общите ценности и принципи на демокрацията, човешките права и върховенството на закона. Такива срещи в историята на Съвета на Европа е имало само три:  във Виена през 1993г., в Страсбург през 1997 г. и във Варшава през 2005г. Сега приемането на декларацията ще означава и свикване на четвърта среща на най-високо ниво, като своеобразен  Форум за бъдещето на Европа, което ще е наш български принос, с голямо историческо значение, за европейското единство и сътрудничество.

––––––––––––––––––––––––––––

Лъчезар Тошев е почетно асоцииран член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и бивш вицепрезидент на Асамблеята. Народен представител в периода от 1991 до 2013 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *