За да се спечели войната, трябва да се воюва

48c09b4c-3e19-11de-8b44-be0d533b72fb1-brezet-alexisТова са думи на Жорж Клемансо, лидер на Радикалната партия и министър-председател на Франция след края на Първата световна война. Цитира ги в уводна статия озаглавена „Спечелването на войната”във „Фигаро“ известният френски публицист Алексис Брезет.

„Това е война – пише Брезет, истинска война. Ние го знаехме, но дълбоко в себе си  предпочетохме да не го виждаме. Франция „пост-Шарли“  опиянена от спектакъла на собствената си емоция, бе решила да погребе под цветята на подвеждаща реторика болезненият спомен от ужасното събитие през месец януари. Тогавашният ужас  се бе превърнал в нещо символично и нереално. …А имаше сигнали и то много, че тепърва предстои да се убедим в упоритостта на злото. Но се успокоявахме, че тези престъпни планове са осуетени от полицията (в Тулон и на други места)  и се бяхме предали на илюзията на фалшивата сигурност.  Що се отнася до тези полицаи, съдии, интелектуалци, които ни предупреждаваха за обратното, те бяха обвинявани в ислямофобия.

Сигурност, справедливост, дипломация, имиграционен контрол: всичко това сега трябва да бъде преразгледано, ако искаме да отговорим на заплахата. Без нравоучителни преструвки. Демокрациите са атакувани: те имат правото и задължението да се защитят. Срещу бруталността има само един принцип: сила. Срещу диващината – един закон: ефективност. И да припомним думите на Клемансо: „Във вътрешната политика, аз воювам. Във външната политика – воювам. Аз винаги воювам. За да се спечели войната, трябва да се воюва”. (Снимка: Philippe Wojazer).

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *