ПРИЯТЕЛИ НА КРЕМЪЛ СПЕЧЕЛИХА В БЪЛГАРИЯ И МОЛДОВА

Век 21-прес.

ar-311149892-jpgmaxw980imageversionmaintopic1Така авторитетният полски ежедневник „Република” коментира изборите в България и Молдова. В България, се казва в  редакционния коментар, спечели посткомунистическият кандидат и новак в политиката генерал Румен Радев. В Молдова – известният политик от комунистическата партия Игор Додон. И двамата по време на предизборната кампания се изказаха за приемане на окупирания Крим като част от Русия  и за отмяна на европейските санкции наложени на Москва заради агресията й срещу Украйна.

И двамата победители могат да се приемат като продукт на „тръмпизацията” на политиката в Европа. 58864-jpg-pagespeed-ce-jwpjgylna_Молдовянинът Додон е дори подобен в психическо отношение на американския победител: циничен, брутален. От друга страна Радев,  избран в страна членка на ЕС, след изборите заяви:

„Вече избраният Тръмп  каза, че ще работи за по-добър диалог с Русия. Това ми дава надежда”.

Руските медии са единодушни:

„В Кишинев и София дадоха гласа си за Москва”.

В Кремъл, без съмнение, се радват на успеха в Молдова. Защото там бе победена кандидатката на проевропейските сили Мая Санду, която не отхвърляше дори възможността за обединение на страната с Румъния, на което Русия се противопоставя вече четвърт век. Додон вече заяви, че неговата първа визита ще бъде в Москва.

krimnashВ България генерал Радев не си позволи по време на кампанията директно да атакува политиката на ЕС и НАТО. Единствено изявлението му, че „Крим де юре принадлежи на Украйна, а де факто на Русия” предизвика противоречиви  коментари, както и призива му за премахване на санкциите срещу Москва. Не е ясно каква позиция обаче ще заеме новият български президент по отношение на руските енергийни проекти, които бяха блокирани от сегашното правителство, което подаде оставка. Но и двете държави, България и Молдова, са парламентарни републики и техните президенти нямат  големи правомощия. И в двете държави през пролетта ще има парламентарни избори. Това е накратко коментарът на големия полски ежедневник „Rzeczpospolita“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *