Традиционен Събор на българите в Украйна

Александър Йорданов

1472993570-6661Под стените на древната Акерманска крепост вчера бе открит традиционният Събор на българите в Украйна. Той е организиран от нашите сънародници във връзка с 25 годишнината от независимостта на Украйна и има за цел да съхрани и развие традицията като покаже историческите, културните и образователните постижения на българския етнос в Украйна. В програмата му са включени театрализирани представления с участието на кукери, гала концерт на 50 народни ансамбли от Украйна, Молдова и България, демонстрация на българско приложно изкуство и разбира се – дегустация на традиционна българска кухня.

Гости на събитието са представители на Европейския парламент, парламентите на Украйна и България. В обръщението си към хилядите участници в Събора, украинският президент Петро Порошенко отбеляза, че този празник обединява българските общини и спомага за историческото и духовното наследство, и самобитност, на българите в Украйна.

„Българите в Украйна, заяви украинският президент Петро Порошенко,  по право заемат едно от водещите места в нашето многонационално семейство” и благодари на нашите сънародници за техния патриотизъм и последователна държавническа позиция в защита на териториалната цялост и независимост на Украйна.

Добре известно е, че президентът на Украйна е родом от  Болград – град с мнозинство на българското население.

Традиционният български събор в Украйна за пореден път опровергава руската агресивна пропаганда, която се опитваше и опитва да внуши лъжи и клевети срещу тази страна.

Но няма съмнение, че едва ли българите биха отишли свободно и толкова празнично – видно от снимките, на този събор, ако страната бе „фашистка”, както лъже и клевети  мръсната руска пропаганда. Съборът на българите е и колективен български отговор на политиката на омраза, която води Кремъл.  А това е политика  срещу свободата и мечтата за европейско бъдеще на украинския народ и на българите в Украйна. Това е омразата водена от завистта, че още един европейски народ иска да се измъкне от руската азиатщина и да живее нормално, човешки, европейски.

Честит Събор на нашите сънародници в Украйна.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *