БЪЛГАРИТЕ – С НАДЕЖДА, РУСНАЦИТЕ – БЕЗ!

Александър Йорданов.

mat_68073Кризата в Русия вече не е абстрактна макроикономическа величина, а нещо съвсем конкретно, за което 40% от руските граждани казват:

има криза, голяма е и ръстът на цените е най-запомнящото се събитие на 2016 г.

 Близо 42% от руснаците асоциират 2016 г. с тежката икономическа ситуация. Едва всеки пети  определя като събитие на годината продължаващата руска военна операция в Сирия. И допинговият скандал на Олимпиадата. А само 2% намират за най-важно събитие изборите за парламент. Според авторите на популярно в страната проучване „няма нищо удивително в това, че в съзнанието на руските граждани кризата е на първо място”.  През миналата година за кризата и девалвацията на рублата като основен проблем са отговорили само 9% от запитаните. Сега те са се увеличили пет пъти.

images1Според Институтът за статистически изследвания на Русия само 8% от запитаните са отбелязали подобрение на своето лично материално положение. Затова пък влошаване са констатирали  цели 40%.  Само 9% очакват подобрение на ситуацията през новата 2017 година,  а 22% смятат, че ще стане още по-лошо. За съжаление „песимистите са прави”, твърдят експертите и анализаторите. Според Георгий Остапкович – директор на изследователски център,

„за възстановяване на жизненото равнище отпреди кризата не може да се говори в близко време. Реалните парични доходи на населението падат вече втора година и интензивността на този процес не намалява.”

Реалните разполагаеми парични доходи на населението в Русия са намалели само за ноември, в сравнение с предходните периоди,  с 5,6%, според Руския статистически институт. А „адаптирането” към „новата реалност” е повод за оптимизъм само сред тесен кръг от населението. Главно тези, които разчитат на „държавна поръчка“.

1390809953_pensiiТова е Русия днес. На фона на задълбочаващата се криза в страната още по-нелепо изглежда провежданата от режима на Путин политика на „глобален играч” в световните дела. Затъването в сирийската авантюра, провалът на плановете за разделяне на Украйна, поредицата от трагични инциденти и катастрофи, правят твърде мрачно новогодишното настроение в Кремъл. И все повече лишават от аргументи за подкрепа и привържениците на руската политика в България.

Става кристално ясно, че Русия отново иска да се прави на колос, но краката й отново са глинени.

Затова и най-застреляните в ума русофили с надежда поглеждат на Запад: там изпращат деца и внуци, западна валута кътат, на западни инвеститори и обществени поръчки по еврофондове разчитат, западната стока за тях е търсен и уважаван новогодишен подарък. С руско винаги могат да се отровят. Затова го избягват и предпочитат шотландското, френското и италианското. Но ако все още използват проруска пропаганда, то е за да баламосват само необразованите хора в България. Но дори и те вече започват да разбират:

ако е толкова хубаво в Русия, защо руснаци се натискат да живеят у нас?

baran-pic905-895x505-5351Разбира се и България рискува да изпадне в криза като Русия. Едно проруско правителство след изборите през пролетта като нищо ще завлече страната на руското дъно. Известно е, че и сега голяма част от националния капитал изтича към Русия: в медиите, макар и трудно, се прокрадва информация, че подозрително голямо количество руски фирми или такива с руски капитал, от години работят „залудо“ – не декларират печалба. Голяма част от тях са като  примка на шията на българската икономика. Не случайно стандартът на живот в България е най-нисък в сравнение с останалите страни членки на Европейският съюз. Връзката на този факт с най-голямото влияние на Русия, сравнено с останалите европейски държави, обяснява българската бедност.  Всъщност колкото по-отдалечена е една държава от руското влияние толкова хората в нея живеят по-сигурно, по-спокойно, по-богато. България, за съжаление, поради традиционното си русофилство, не е сред страните, в които хората могат да се похвалят, че живеят добре. И все пак, българите живеят по-добре от руснаците. И гледат далеч по-оптимистично на своето европейско бъдеще. Но трудностите са очевидни.

Къде е изходът тогава?

За Русия изход няма. Там кризата ще се задълбочава до сериозни катаклизми в държавното управление, до нов разпад на държавността.

България, благодарение на членството в Европейския съюз, е в състояние да преодолее кризисните състояния, в които, поради липса на професионализъм, са склонни да я вкарат политиците. Но положителните резултати в края на годината, както и приетият държавен бюджет за следващата година, говорят еднозначно за позитивно развитие и стабилност, за малък, но реален растеж на доходите. Проблемът е, че идат избори. И е много важно гражданите, които ще гласуват да продължат по избраният добър път – към още повече Европа в България., към европейска нормалност, към натовска сигурност. Посочат ли обратната посока – към Кремъл,  днешната криза в Русия ще ни се види като „благоденствие“.

–––––––––––––––––––––––––––––––

По материали на Газета.ru.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *