Русия – хиперинфлация и безработица

Русия е изправена пред хиперинфлация и безработица през 2016 година. Оценката е на безспорните експерти от Световния икономически форум в Давос.

Николай Семьонов, Санкт Петербург

На 20 януариimages в Давос (Швейцария) се открива традиционния Световен икономически форум. Докладът на експертите подготвящи форума вече е готов и той представя прогноза за рисковете пред глобалната икономика през 2016 година. Докладът е подготвен след предварително зададени въпроси до 750 участници във форума.  Допитването е включва отговори на въпроси по пет позиции групирани в няколко категории: икономика, околна среда, световна политика, общество и технологии. Рисковете, които описват експертите, са както дългосрочни природни предизвикателства, така и

непридвидимите политически и кономически катастрофи в света.

През настоящата и дори през следващата година най-важното събитие ще продължи да бъде миграционната криза. След това по значение и опасност се подреждат: колапс или сериозна криза на държавността в отделни страни, като това включва и въоръжени междудържавни конфликти, кризи, свързани с безработицата,  а също така и рискове от лошо държавно управление. Вероятността за всички тези опасности е в границите на 25–27%.

Докладът на експертите от Давос изтъква като опасности за Русия големият държавен дефицит в бюджета през 2016 г., хиперинфацията и ръстът на безработицата. Страната не е в състояние да подобри ситуацията, а вероятността за инфлационен ръст се оценява на 86%. Толкова висок процент се обяснява с конюктурата на петролните пазари, отсъствието на структурни реформи, а така също и рязкото обезценяване на рублата.

0_97770_cc8ff1b1_XL_thumb
Украинската армия с цената на много жертви спря руската агресия към Европа

Тези сериозни прогнози не са неизвестни за Москва. Руският премиер Дмитрий Медведев открито сподели опасенията си от задаващата се тежка в стопанско отношение година. Опитите на Русия да повлияе на лошата вътрешно-икономическа конюктура чрез външнополитически действия също се оказаха неудачни. Санкциите срещу Русия остават независимо от нейната ангажираност във войната в Сирия. Въвеждането от руска страна на санкции срещу Турция засега постига обратен ефект като се отразяват негативно на руския инвестицонен пазар и лишават населението от евтините, но качествени, турски стоки. Все повече руснаци поглеждат с надежда на Запад, където отдавна са изнесени капиталите на управляващата кремълска номенклатура и свързаните с нея олигарси. В редица руски области изхранването на населението започва да се превръща в сериозен проблем, както поради липсата на руски стоки, които да заменят вноса от чужбина, така и поради сривът на националната валута.

Политически анализатори смятат, че изход от тази ситуация за Русия може да бъде само смяната на външнополитическия курс на страната и търсенето на диалог със страните от Европейския съюз и САЩ. Засега Кремъл не дава сигнали, че е готов на подобен обрат. Такъв сигнал се очаква да бъде приключването на руската авантюра в Донецк и Луганск, и оттеглянето на подкрепата на Кремъл за проруските сепаритисти и терористи в тези райони. Но дотогава кризата ще се задълбочава все повече от което губи единствено руският народ.

 

5 thoughts on “Русия – хиперинфлация и безработица

 • януари 15, 2016 at 3:27 pm
  Permalink

  Русия не е единствената страна ,която ще фалира . Започва Голямата депресия на тази век и първи ще потънат слабите и корумпираните , но всички сме в една лодка . България също ще фалира до 2 години , Италия , а най-зле ще бъде в Китай. Комбинацията от див варварски капитализъм и комунистическа номенклатура изчерпа своите предимства . Износът на дефлация не осигурява растеж и ще се сринат.

  Reply
 • януари 15, 2016 at 3:42 pm
  Permalink

  Само не мога да разбера украинската армия кой е спряла ? Войната там се води на територията на Украйна , а воюващите бяха украинци от източната и западната част на държавата . Това си е гражданска война избухнала вследствие на незаконен преврат и метеж

  Reply
  • януари 15, 2016 at 4:32 pm
   Permalink

   Няма смисъл, при толкова тъпота да ти се обяснява

   Reply
  • януари 15, 2016 at 4:41 pm
   Permalink

   Интересно как „гражданите“ от Източна Украйна се научиха да управляват най-сложна и модерна военна техника и откъде тя се появи точно в Източна Украйна.Защо не се появи в Западна. И второ. Защо в посока Русия пътуват товарни камиони с ковчези. И защо семейства в Русия твърдят, че техните синове са „загинали изпълнявайки войнския си дълг“ след като в самата Русия война няма. И още. Светът въведе санкции срещу Русия, а не срещу Източна или Западна Украйна. Ако авторът на статията се е „объркал“, нима всички 100 страни, които осъдиха руската агресия срещу Украйна са се объркали, а само българските путинофили са прави!

   Reply
  • януари 16, 2016 at 8:41 am
   Permalink

   Руската империя е в отбрана и панически отстъпва, но това е очевидно за всички, освен за тебе.
   Загуби Източна Европа, Прибалтика, Грузия… Скоро ще загуби всичко!

   Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *