Световната лига за свобода и демокрация – в България

Алекс Данов

cf8545f4b9d9fb6b6e6712d38b3ab8e5_bigДнес в София бе учредена българска секция към Световната лига за свобода и демокрация(WLFD). В церемонията по учредяването взеха участие президентът на организацията Йао Енг Чи, президентът на българската секция д-р Нено Димов, министърът на външните работи на Р България Даниел Митов,  посланик Жулио Терци ди Сант Агата – бищ посланик на Италия в Обединените нации и САЩ, посланик Пол Кю-бу Чанг – ръководител на представителния офис на Тайван в Гърция, както и бившия български премиер Филип Димитров.

Световната лига за свобода и демокрация е учредена през 1954 година първоначално като Световна антикомунистическа лига (WACL). Тя е международна неправителствена организация – член на департамента на ООН за публична информация. Лигата има повече от сто национални секции в цял свят, които осъществяват своята дейност ръководейки се от основните принципи на организацията:

свобода, демокрация, човешки права, просперитет и световен мир.

Цялата дейност на организацията е съсредоточена върху опазването на тези общочовешки ценности без значение от произхода, пола, езика, религията, националността, политическата принадлежност или професията. Към предисторията на организацията се отнася срещата между президентите на Китайската република Чан Кай Ши и на Филипините Елпидио Кюерино през 1949 г. Тази среща дава тласък за създаването на съюз на антикомунистическите сили в Азиатския регион. В инициативата се включва и президента на Република Корея Сингман Ри. Така постепенно се полагат основите на Азиатската антикомунистическа лига, която през 1966 г. прераства в Азиатска лига за свобода и демокрация. От създаването си до днес Лигата има за цел да се бори активно срещу разпространението на опасната за човечеството комунистическа идеология. Затова и президента на Лигата Йао Енг Чи в обръщението си към българските учредители изтъкна един от безспорните успехи на Лигата, а именно превръщането на Тайван в напълно демократична държава, както и факта,  че повечето азиатски държави все по-активно се противопоставят на комунистическите, тоталитарните и авторитарните практики, които се намират в дълбока криза. На учредяването на българската секция присъстваха представители на Тайван, Белгия, Естония, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Малта, Русия, Испания и Великобритания.

Членове на българската секция към Световната лига за свобода и демокрация са Даниел Митов – министър на външните работи, Филип Димитров – бивш министър-председател, Елена Димитрова – съпруга на премиера Димитров, Методи Андреев – народен представител, Георги Георгиев – народен представител, Борис Станимиров – народен представител, Петър Николов – парламентарен секретар на министър председателя, Александър Йорданов – Председател на 36-то Народно събрание, Тома Биков – съветник на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, Ирена Тодорова – съветник на министъра на външните работи, Николай Ценков – съветник на министъра на икономиката, Деница Желева – сътрудник на президента и др.

В словото си при учредяването д-р Нено Димов изтъкна необходимостта от подкрепа, която защитниците на свободата и демокрацията трябва да оказват на всички граждани и народи потискани от тоталитарни или авторитарни режими с неокомунистическа идеология. Целта е демократично мислещите хора да защитават своите демократични интереси, когато те са заплашени от настъплението на лявата идеологизация на мултикултурализма, от левите зелени движения и от нарастващите популистки настроения. Заплаха за мира, свободата и демокрацията е и руската анексия на Крим. Според д-р Димов „левият мултикултурализъм се превърна в политически манифест на новото ляво. Тази нова левица изисква получаването на автоматични или правни привилегии, които се обосновават чрез културна, религиозна или етническа принадлежност. Това е алтернатива на справедливостта.“  Д-р Димов обърна внимание на факта, че новите мутации на социализма –  левият мултикултурализъм и зеленият екстремизъм, са опасни за свободата и демокрацията днес и следователно трябва да се насочат повече усилия за тяхното премахване. Според министър Даниел Митов културният плурализъм на Европа не означава, че трябва да бъдат нарушавани европейските закони, ценности и демократични принципи:

„Ролята на десницата е в това да  защити гражданския фундамент на съвременното общество, а това ще стане посредством утвърждаването на демокрацията и пазарните отношения. Това са най-добрите механизми за гарантиране на равноправието, икономическата инициативност, традиционните ценности и националния суверенитет”. 

One thought on “Световната лига за свобода и демокрация – в България

  • септември 9, 2016 at 7:04 pm
    Permalink

    Някой говори, обяснява, привежда примери от позицията на представител или шеф на дадена Демократична организация и стига до изводи или се опитва да представи някаква алтернатива на това, което е било до преди „промените“. Набляга се на термина „популизъм“, дават се примери, но в крайна сметка, като се има предвид ГЕНЕЗИСЪТ на участниците в тези „демократични“ и всякакви други процеси от четвърт век, голяма необходимост е провеждането на сериозни и задълбочени дебати на тема: ДЕМОКРАЦИЯ И ТОТАЛИТАРИЗЪМ; ДЕМАГОГИЯ И ПОПУЛИЗЪМ. След провеждането им, за което заинтересованите не са налице или поне не с позиция, много неща ще станат известни и ще се обезмисли съществуването на някои достатъчно добре платени НПО-та.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *