Никола Груевски подаде оставка

Алекс Данов

На 24 април в Република Македония ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Те ще бъдат спечелeни от подалия оставка премиер Никола Груевски и неговата партия ВМРО-ДПМНЕ.

gruevski_pismo_nato_g copyКакто „Век 21- прес” точно информира още на 6 ноември миналата година, днес македонският премиер Никола Груевски подаде оставката си, която бе договорена с политическите сили и еврокомисарят Йоханес Хан.  Писмото с  оставката е внесено в парламента, като според неговия председател Трайко Веляновски, тя ще влезе в сила сто дни преди предсрочните парламентарни избори. Това означава, че тя автоматично е влязла в сила, тъй като до изборите остават точно 100 дни. Те ще се проведат на 24 април.

Така политическата криза в Македония навлиза в „решителен” период. Показателно е, че Груевски изпълни своя ангажимент пред европейския комисар и подаде оставката си малко преди началото на срещата си с него. Оттеглянето му бе предвидено от споразумение между политическите сили, което бе подписано през юли като усилие за разрешаване на политическата криза в страната.

untitled1Независимите наблюдатели обаче са убедени, че предсрочните избори ще бъдат спечели отново от партията ВМРО-ДПМНЕ, чийто несменяем лидер от 14 години е Никола Груевски.  Любопитна е реакцията в някои гръцки медии, които определят Груевски като „десен тоталитарен лидер” , „демагог” и „фалшификатор на историята”. Всъщност Никола Груевски и неговата партия са несменяемо на власт вече 10 години. При всеки нов управленски мандат Груевски прилага една и съща стратегия обикновено една година преди края на мандата. Той обвинява опозицията, че с атаките си срещу правителството работи срещу интересите на страната и сам намира повод да прекъсне предсрочно управленския мандат. След което организира мощна патриотична кампания и печели предсрочните избори.  Този си опит той сподели през 2012 година с българския премиер Бойко Борисов, но в България „експериментът” не успя напълно, защото въпреки победата на ГЕРБ на последвалите предсрочни парламентарни избори у нас тогава, правителството бе формирано от други две парламентарни партии –БСП и ДПС (злополучният кабинет „Орешарски”).

В периода на управлението на Никола Груевски българо-македонските отношения не бележат напредък. Продължава да отлежава проектът за междудържавен договор, въпреки уверенията и на двете страни, че по него се работи активно. Но да се наричат „активни“ десет години проточили се безрезултатно разговори означава, че  „напредъкът“ е повече от скромен.

ModernizamОт излезлите в медиите информации може да се съди, че единствено по линия на двустранните научни проекти между БАН и МАНУ (Македонската академия на науките и изкуствата) има известен напредък доказателство за което е и наскоро излезлият солиден научен сборник „Модернизъм в българската и македонската литература“ част от проекта „Европейски ценности в творчеството на български и македонски писатели през 20 век“ ръководители на който са от българска страна доц.д-р Александър Йорданов, а от македонска – академик Милан Гюрчинов. В сферата на бизнеса се наблюдава по-скоро застой в отношенията и това е на фона на продължаващото активно участие на  гръцки, сръбски и словенски фирми в македонската икономика.  През последните няколко години се наблюдава и навлизане на руски фирми, както и засилване на проруската пропаганда в страната –  нещо което не е типично и дори напълно е отсъствало в Република Македония в периода, когато страната като автономна република  е в състава на СФР Югославия. В македонските средства за информация открито се пропагандират антиевропейски и антинатовски тези и позиции на руската пропаганда като особено се тиражира тезата против евентуалното разширяване на НАТО с нови страни членки в Югоизточна Европа, една от кандидатките за което е именно малката и млада държава край Вардар.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *