САЩ – нагоре, Русия – надолу: нищо ново

Петър Николов

САЩ – нагоре, Русия – надолу: нищо ново.  Такава се очертава да е „диаграмата” за икономиката на двете държави през новата 2016 г. И това го твърди не американската пропаганда, а руският журналист Пьотр Орехин на страниците на популярното руско издание Газета.ru.  Като се позовава на мненията на редица експерти, включително и руски,  той описва 2016 година като сложна за световната икономика. Цените на суровините ще останат ниски, а търговските обеми  ще нараснат незначително.  Според него при тези услвия ще има държави, които ще „оберат каймака” и такива, които ще са губещи.

Основните неудачници ще се окажат Русия, Бразилия и Китай, а главните печеливши – САЩ, Иран и Аржентина.

618x346Орехин описва ситуацията в Русия  като „разбираема и очевидна”.  Икономическите прогнози и федералният бюджет са разчетени на курс на петрола от 50 щ.д. за барел. Към момента сорта „Брент” струва 36-38 щ.д., което означава, че руската смес „Урал” е с няколко долара още по-евтина. А евтиният петрол води след себе си цяла верига от проблеми – „слаба рубла, висока инфлация, падане на вноса  и на инвестициите, намаляване на доходите на населението, свиване на потребителското търсене”. Загубите за бюджета заради намаляването на доходите от петрол  ще бъдат около 1 трилион рубли.  „За скъп петрол надежда вече няма” – пише руският анализатор.

Карнавал на  отчаянието

0000200748-article3Тежки времена очакват и Бразилия.  Там се наблюдава рязко падане на  Брутния вътрешен продукт. Прогнозата за инвестиционния рейтинг на страната е негативна. Расте безработицата, налице е сложна ситуация с кредитирането, а ниското доверие в икономиката и високата инфлация са факторите, които влияят на потреблението. Към това се добавя политическата криза, трудностите в строителния сектор и негативните последици от разследването за корупция на компанията „Петробрас”.  А всичко това е пречка за привличане на инвестиции в бразилската икономика.

Лоши са новините и от Китай

imagesОсновният риск там е забавянето на темпа на икономиката, отслабването на националната валута и като цяло периодът на трансформации в икономическата сфера, която се преорентира от експорт към задоволяване на вътрешното потребление и изграждането на „средна класа”.  Като цяло страната е изправена пред потенциална рецесия.

В нелоша форма е Индия

0,,17102095_303,00От страните от формата БРИК  на които разчита Русия, единствена в сравнително нелоша форма е Индия. Икономическият ръст в нея минава 7%, но пък Русия се бори за ръст от 0,7%.  Но очакванията са, че този ръст няма да бъде задържан през следващата година.  Необходимо е и намаляване на инфрацията, която в момента е 5%.  Остава в сила и общата изостаналост на страната и масовата бедност на населението.

Положителни са прогнозите за икономическото развитие на Аржентина и Иран

e26c7a03b1fa181e22acc388be23d260Свалянето на санкциите срещу Иран се очаква да доведе до ръст на иранската икономика. Според Международния валутен фонд той ще бъде около 4% годишно през следващите няколко години. По-сложна е ситуацията с Аржентина, но пък там очакват да се възползват от кризата в Бразилия и това прави прогнозите за тяхното икономическо развитие по-оптимистични.

Единствено САЩ вървят смело напред

origПрез 2016 г. икономиката на САЩ ще подобри своите позиции в света, отбелязва руският журналист и изтъква две главни причини: американците успяха вече да създадат стабилно тихоокеанско партньорство от 12 страни, а през  2016 г. предстои да подпишат и Трансатлантическо споразумение с Европейския съюз.  А премахнатата забрана за износ на петрол ще усили позиците на техните енергийни компании. През април предстои да бъде пуснат в експлоатация и третият „коридор” на Панамския канал. Това ще доведе до увеличен търговски трафик.

Неведнъж сме отбелязвали във „Век 21 прес”, че у нас не се пише истината за Русия, за САЩ, за Европа, за реалните проблеми на света. Журналисти и коментатори си служат с пропагандни клишета от времето на студената война.  Затова е и радващо, че има руснаци, които разбират все повече трагичното състояние на своята държава в резултат на лошата вътрешна и външна политика на Кремъл. И не го крият. Впрочем, някога съветската перестройка започна именно с гласност за проблемите, а не с русофилското им прикриване или манипулиране. Може да се предполага, че руската перестройка тепърва предстои. Статии като тази на Пьотр Орехин ни дават основание да мислим така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *