Аварията в руската атомна електроцентрала

Leningrad Nuclear Power Plant Centrale nucleare di San Pietroburgo
АЕЦ „В.И.Ленин“

Аварията в руската атомна електроцентрала в петък в близост до Санкт Петербург хвърли в паника жителите на града. Спрян е втори енергоблок, а персоналът е евакуиран.  Причината все още се изяснява, но по неофициална информация в резултат на спукан тръбопровод е изпусната радиационна пара. За паниката в града говори факта, че в събота следобед и днес се наблюдава масово теглене на пари от банкоматите, изкупуване на йод от аптеките и напускане на града с автомобили.  Губернаторът на Ленобласт Александър Дрозденко направи официално изявление, че радиационният фон се намира в рамките на обичайните си параметри. Същевременно живещите в градчето около централата са били евакуирани.

Хората не вярват на властите.

За разлика от аварията в Чернобил в края на 80-те години на миналия век, сега благодарение на социалните интернет мрежи,  гражданите имат възможност да се информират от различни източници и не е възможно истината за аварията да бъде скрита.

f88df48a0
Децата на Чернобил

Както е известно, при аварията в Чернобил тогавашното съветско държавно ръководство извърши престъпление срещу човечеството като скри от гражданите истината за взрива в чернобилската АЕЦ и изхвърлянето на огромно количество радиация във въздуха. Управляващата тогава в България комунистическа партия също скри от българския народ истината за катастрофата и насочващият се към страната радиационен облак. Взети са тогава специални мерки за защита единствено за номенклатурата на ЦК и Политбюро на БКП, включително – доставка на хранителни продукти и вода от чужбина, приготвяне на храната само в правителствения хотел „Рила“ и др. След аварията в Чернобил се наблюдава рязко увеличаване на раковите заболявания в България.

През октомви 2013 година на Ленинградсата АЕЦ бяха проведени командно-щабни учения по време на които бяха отработени мероприятия по евакуация на персонала  и моделирана авария от типа на тази в японската АЕЦ „Фукушима”. Близо 500 души вземат тогава участие в ученията, включително представители на Министерството за извънредните ситуации, 346-ти спасителен център към министерството, както и аварийно-техническия център на Минатом Русия в Санкт Петербург. Към момента руските медии се въздържат от допълнителни коментари, но тревогата сред населението на втория по-големина град в Русия остава. Същевременно се съобщава, че облакът от пара, за който се преполага, че е радиационен, се е насочил от въздушните течения на северозапад в посока на Финландия и Естония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *