Беата Шидло без знамето на ЕС!

dfa2befe471d17901c114151c6ceb39be0e8c982.jpg.pagespeed.ce.g3i5W0hFsiНовият премиер на Полша – госпожа Беата Шидло, от консервативната партия „Право и справедливост“,  предприе действие, което провокира поляците и поради коментари в средствата за информация. С решение на правителството премиерът Шидло се отказва от използването на знамето на Европейския съюз при своите официални пресконференции и изявления. Роман Имелски в „Газета Виборча” посочва, че този факт има символен смисъл, тъй като се осъществява от премиера на страна, 86% от гражданите на която подкрепят европейското й членство. Това е и знак на отношение към основната ценност на Съюза – европейската солидарност. Досега такъв жест на неглижиране на знамето на ЕС си е позволил единствено унгарският премиер Виктор Орбан, който отдавна воюва с Брюксел и същевременно прави „мили очи” на Русия. Именно той прави своите изявления на фона единствено на унгарското знаме.

Photo: Bartosz Krupa/East News Warsaw, Poland 10/10/2009 The ceremony of signing the Lisbon treaty by Poland held in the Presidential Palace in Warsaw. In the picture: Donald Tusk, Lech Kaczynski, Fredrik Reinfeldt, Jose Manuel Barroso, Jerzy Buzek
Фото: Бартош Крупа/ East News

Авторът на статията обаче припомня и думите на бившия лидер на „Право и справедливост“ и президент на страната, Лех Качински, за когото приемането на страната в Европейския съюз  на 1 май 2004 г. е една от най-значимите дати в националната история и че векове наред Полша, дори когато е била под чужда окупация, е била политически част от Запада и е участвала в неговия политически, културен и научен живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *