ГУБИ ЛИ ШЕНГЕН ВОЙНАТА…

Извънредна среща на министрите на вътрешните работи и на правосъдието

Даниел Александров 

full_4b2922c1-c5c7-446e-81fa-cfad59eca906Шенген губи засега войната с имигрантите и терористите. Това пише Михал Госткевич на страниците на  полския всекидневник „Газета виборча” в статия с показателното заглавие:” „Там, където доскоро отстраняваха бариерите, сега издигат огради от бодлива тел. Започна ли вече премахването на Шенгенската зона?

Най-голямата придобивка на Европейския съюз – свободното движение на хора, в момента губи в сблъсъка с наплива от имигранти и терористични акции. Франция иска повече контрол върху външните си граници  – пише английския вестник „Телеграф”. Но европейските държави не чакат решение от Брюксел, а вече издигат прегради.

Какво представлява Шенген?

Шенген е пространство, в което е премахнат граничния контрол между държавите намиращи се в него. Благодарание на Шенген пътувайки в по-голяма част от Европа никога няма да ни поставят в паспорта визи, отметки, печати.  Шенген, това е една от най-добрите идеи за хората, която е родила Европа. Така се пътува от Будапеща до Лисабон без да показваме паспорт. А България очаква и с право Шенгенското пространство да се разпростре и върху нас.

z19197484Q,Zamachowcy-z-ParyzaНо петъчния терористичен удар в Париж, авторите на който, благодарание на Шенген, са се движели спокойно между столиците на Франция и Белгия, само усили аргументите на всички, които заради имигрантската криза искат да ограничат най-голямата свобода на Европейския съюз.  Защото днес терористите без проверка от никаква полицейска или гранична служба, се движат в европейското шенгенско пространство и наисина могат да извършат терористичен акт, където решат. И точно от това се страхуват правителствата на европейските държави.

Днешната извънредна среща на 28-те министри на вътрешните работи и правосъдието на ЕС в Брюксел  „има за цел да подсили европейския отговор и да осигури контрола и прилагането на одобрените мерки“, обяви люксембургският вицепремиер и министър на вътрешната сигурност Етиен Шнайдер. На срещата Франция възнамерява да постави въпроса за контрола на границите си. И ако връщането на този контрол стане факт, то едва ли това ще бъде кратковременна мярка.29726_660_370

Европейското законодателство позволява да бъде върнат контрола върху границите, ако дадена държава се сблъска със „сериозни опасности заплашващи нейната вътрешна сигурност”.  На 13 ноември Европейската комисия даде съгласие за връщане на граничния контрол от Швеция. Преди това позволи същото и на Австрия, Италия и Словения.  Още по-рано Германия усили своя контрол. Чехия и Словакия я последваха. Унгарците вече завършиха изграждането на стена по границата със Сърбия. А всички тези страни бяха вътрешни граници на Шенген. В петък Австрия обяви, че ще изгради 3,7 километрова телена ограда на границата си със Словения. А това означава, че вътре в Шенгенското пространство ще има вече проблем със свободното движение.

800px-Schengener_SchlassНа 10 ноември Европейската агенция по граничен контрол обяви, че само през тази година нелегално са влезли и останали в Европейския съюз 1,2 милиона души. Въпросът е дали много скоро няма да си спомняме единствено за истинския Шенген – винарското село в Люксембург, в близост до границата с Германия и Франция известно и със своя замък. И ще остане като далечен спомен, че на 14 юни 1985 г. на борда на кораба  „Принцеса Мария Астрид“, плаващ по река Мозел, е подписано Шенгенското споразумение за премахване на вътрешните граници между страните-членки и общ граничен контрол по граничните контролно-пропускателни пунктове по външните им граници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *