Санкциите срещу Русия остават

Александър Йорданов

 Санкциите срещу Русия няма да бъдат вдигнати от ЕС. Днес, 4 февруари, Европейският парламент прие специална резолюция за конфликта в Крим. Категоричната позиция на евродепутатите е, че Руската федерация, незаконно е анексирала Крим и така е нарушила международното право, включително Устава на ООН, Хелзинкския заключителен акт и Будапещенския меморандум от 1994 година.

ep_1454616107Поради тези причини сакциите, които Европейския съюз наложи на Русия няма да бъдат вдигнати. Освен това Европейският парламент настоява Хагският трибунал да започне незабавно разследване на престъпленията извършени по вереме на анексирането на Крим и след това.

За резолюцията „Ситуация с правата на човека в Крим, в частност на кримските татари“ в парламента в Страсбург гласуваха 472 евродепутата, против — 79, воздержали се — 33.

По-важните аргументи в Резолюцията освен цитираните по-горе са:

По време на незаконнното анексиране на Крим войските на руския черноморски флот са били разгърнати против кримските татари и украинците, а така също и срещу украинските военни, които проявяват мъжество и вярност към Украйна и мирно протестират против военните действия на Русия.

Преследване на лидерите на кримско татарския народ Мустафа Джемилев и Рефат Чубаров.

Рязко влошаване на ситуацията с правата на човека на кримските татари и кримскотатарските интелектуалци и журналисти, които непрестанно изчезват без вест и най-често ги намират мъртви.

Руските власти продължават да задържат незаконно Ахтем Чийгоза, Али Асанова, Мустафа Дехерменджи, които на 26 февруари са предприели участие в мирна акция пред местния парламент на Крим в защита на своето отечество и против руските окупационни войски.

1394885258_201910_18От обществената сфера в Крим е изхвърлен от употреба украинския език, при това с употребата на сила, а  християнската църква, която е независима от Москва търпи ограничения в своята дейност.

Същевременно в Резолюцията се отбелязва, че на 12 ноември 2015 година Върховната Рада на Украйна е приела постановление,с което признава депортацията на кримските татари през 1944 година за геноцид осъществен от съветския тоталитарен режим. Европейският парламент оценява положително това решение на украинския парламент.

Европейските депутати отбелязват, че докато Украйна се стреми да започне преговори за деокупация на Крим във формата „Женева+“, включващ ЕС и държавите подписали Будапещенския меморандум – Украйна, Росия, САЩ и Великобритания; то Русия отказва да води каквито и да било преговори за връщането на Крим на Украйна;

В същото време, когато Русия отказва да подпише нов договор за енергийни доставки с Киев протестирайки безпринципно против формулировката в договора, според която Крим продължава да бъде част от Украйна. Нещо повече. Русия обяви извънредно положение в Крим и въведе търговски ограничения на Украйна.

z15549632V,Balaklawa--Ukrainiec-stoi-przed-wojskowymi--blokujВсички тези аргументи са основание Европейският парламент да:

  1. 1. Изрази своята решителна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в пределите на нейните международно признати граници и на нейния свободен и суверенен избор на европейския път;
  2. 2.Напомни, че осъждането на незаконното присъединяване към Русия на Кримския полуостров, е задължение на Европейския съюз, на държавите-членки и международната общност, за да реализира в пълна степен политиката на непризнаване на незаконната анексия на Крим;
  3. Заяви,че възстановяването на украинския контрол над Кримския полуостров се явява едно от условията необходими за повторно установяване на отношения на сътрудничество с Руската федерация, в това число и прекратяване на съществуващите санкции;
  4. Осъди решително осъжда безпрецедентното нарушаване на човешките права осъществено срещу кримските татари, както и жестоките ограничения на сквободата на изразяване на мнения, на мирни събрания и обединение, в това число и традиционните паметни мероприятия като годишнината от депортацията на кримските татари от сталинския тоталитарен режим на Съветския съюз.
  5. Призове към признание на Меджлиса за законен представител на критмскотатарското общество и избягване на каквито и да било преследвания на неговите членове.

images (2)Това е една от най-твърдите и тежки като политически документи резолюции, които изобщо някога е приемал Европейския парламент.

Самият факст, че Резолюцията ясно говори за „окупационната власт“ на Руската федерация в Крим, показва решителната воля на европейските държави да подкрепят Украйна в нейната борба за възстановяване на териториалната цялост на страната.

Резолюцията е ясен сигнал към цялата международна общност, че Русия е държава агресор и окупатор на чужда територия, а това несъмнено ще се отрази и на двустранните отношения наэ Русия с държави, които не са членки на Европейския съюз. САЩ и Канада ще продължат също така да затягат обръча от санкции докато режимът в Москва не разбере, че човечеството е навлязло преди 15 години в 21 век. А това е век, в който старите имперски политики от 19 и 20 век не трябва да имат бъдеще. И ще бъдат ликвидирани с волятае на свободните хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *