Сенатор Маккейн от фронтовата линия

Александър Йорданов.

61_mainВ навечерието на Новата 2017 година украинският президент Петро Порошенко и американска делегация от трима сенатори: Джон Маккейн и Линдзи Греъм от Републиканската партия, и Еми Клобушар от Демократическата партия, се срещнаха с украинските военнослужещи на фронтовата линия в Донбас. Този факт, както и изгонването на 35 руски дипломати от Вашингтон придружено с нова „порция“ от санкции срещу Русия, говори ясно за настроенията в САЩ спрямо агресивната политика на руския президент Владимир Путин.

Срещата на Петро Порошенко с американските сенатори се е състояла в Бердянское, само на 4 километра от линията на фронта, където проруските сепаратисти продължават, въпреки примирието, да обстрелват украински позиции. Само в новогодишната нощ  с артилерия са обстрелвани селата Водяное и Широкино като взривовете са чувани и в град  Мариупол.

Джон Маккейн е Председател на Комисията по отбрана в Сената и това прави неговата визита повече от знакова. А присъствието на  американската посланичка в Киев Мари Йованович показва, че в случая не става дума за „ексцентрична“ политическа постъпка, а за добре премислен знаков политически ход, за красноречиво СИМВОЛНО ПОСЛАНИЕ.

То е адресирано на първо място към руския президент Владимир Путин. И явно е чуто в Кремъл, защото за първи път от много години Путин бе странно мек и „дипломатичен” в новогодишното си обръщение, като от словото му отсъстваше агресивното високомерие и празнословието по отношение на любимите му  геополитически теми.

2656849_originalВ присъствието на сенатор Маккейн на въоръжените сили на Украйна е било предадено американско оръжие, включително тежковъоръжени бронирани джипове Hummer, снайперски карабини Barrett и друга необходима техника като стражеви катер  UMS1000, както и шест безпилотни комплекса за разузнаване, украинско производство.  В Бердянск на украинската страна е била  предадена и система за ранно предупреждение с американско оборудване  предназначена за денонощен контрол над акваторията на Азовско море. Както е известно, след руска терористична акция през лятото на 2014 г. съществувалият дотогава център е бил унищожен. Сега, с  възстановяването му, украинската страна си връща контрола върху придвижването на плавателни съдове  в Азовско море.

В Бердянское сенатор Джон Маккейн направи важно изявление адресирано директно към руският президент:

„ИСКАМ ДА КАЖА НА ВЛАДИМИР ПУТИН, ЧЕ ТОЙ НИКОГА НЕ ЩЕ УСПЕЕ ДА ЛИШИ УКРАИНЦИТЕ ОТ ТЯХНАТА СВОБОДА И НЕЗАВИСИМОСТ”.  

В случая е важен не само адресатът, но преди всичко съдържанието на посланието. То изразява ясната позицията за свобода и независимост  чрез темпорална яснота: НИКОГА.  „Никога” означава, че американската политика на подкрепа за Украйна ще продължи и след края на злощастното управление на Владимир Путин.

Това е много важно изявление, в контекста на факта, че републиканците ще бъдат тези, чието мнозинство в Конгреса и Сената ще насочва американската политика през следващите пет години.

Сенатор Линдзи Греъм допълни: „През 2017 г. ние ще въведем нови санкции, освен тези, които съществуват и сега, и те ще засегнат енергийният и банковият сектори, и в тях ще бъдат включени не само лица от руската Федерална служба за сигурност и Главното разузнавателно управление – главно техните ръководства, но лично и президента Путин и неговото близко обкръжение.“  Според сенатор Греъм единственият начин да се застави Русия да се промени е да се принуди нейната икономика да плати висока цена за водената от Путин политика. А това означава въвеждане на нови санкции в началото на 2017 година.

Сенаторката от Демократическата партия  Еми Клобушар в изявление акцентира върху факта, че 17 американски разузнавателни ведомства единодушно са стигнали до извода, че наистина е осъществена хакерска атака срещу институции на САЩ. Подобни атаки са регистрирани още в Литва, Естония и Украйна.

788c21b0-b751-4d74-9858-2d629019bb53_w610_r0_sИзявленията  на сенаторите Маккейн, Греъм и Клобушар много бързо бяха анализирани в Москва. И анализът им рязко охлади надеждите на Кремъл за „положителен“ завой на американската политика.

Такъв завой не се очертава, няма да го има, защото не е възможно американската политика да заобиколи международното право и да го направи в „услуга” на Русия.

Такъв ход би сложил край на политическата кариера на който и да е американски политик, а би изложил и неговата партия на риска да бъде изоставена от много свои привърженици.  Изявлението на Маккейн говори, че артистичното поведение на Доналд Тръмп много скоро ще остане само атрактивен спомен от пълната с любопитни епизоди  предизборна история на САЩ. В живата следизборна реалност ще последва държавническо поведение съобразено с републиканското мнозинство, което категорично не желае руската политика да си „разиграва коня“, както в  Украйна, така и в други райони на света. Тази републиканска политика ще  срещне одобрението и на  демократите в американския Конгрес и Сенат. Така демократи и републиканци ще предпочетат да сблъскат  позиции по въпроси на вътрешната политика, отколкото да рискуват и да стигнат до сериозни противоречия  по отношение на външната политика. А за да реализира идеите си за реформи в икономиката и социалната сфера  Доналд Тръмп ще трябва да не допуска гафове във външната си политика. А такъв гаф би било всяко нелогично, без адекватни отстъпки от руска страна, поведение на „затопляне на отношенията с Русия“  в ущърб на териториалната цялост и независимост на Украйна, и в нарушение на международното право. Затова е очевидно, че в политиката си по отношение на Русия, демократи и републиканци ще постигнат съгласие близко до консенсус.  И промяна може да се очаква само,  ако в Кремъл настъпи смяна на караула. И ако след нея Москва извърши това, което предишният караул не посмя: ДА ПРОВЕЖДА ПОЛИТИКА В СЪГЛАСИЕ С МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО КАТО ЗАЧИТА СУВЕРЕНИТЕТА И ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА НЕЗАВИСИМИТЕ ДЪРЖАВИ. Но точно това е и посланието, което сенаторите Джон Маккейн, Еми Клобушар и Линдзи Греъм изпратиха новогодишно, наистина по оригинален начин – от фронтовата линия,  на руския президент Владимир Путин.

One thought on “Сенатор Маккейн от фронтовата линия

  • януари 31, 2017 at 8:27 pm
    Permalink

    МакКейн трябваше да е сегашният им президент.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *