Дисидентка получи политическо убежище

Анатолий Безсланов, Москва
Ci5H9XZVAAA8XVfПравителството на Литва даде политическо убежище на известната дисидентка Ирина Калмикова – борец за правата на човека у нас. Ирина Калмикова многократно протестираше срещу политиката на Кремъл за ограничаване на гражданските права. Според заместник министъра на вътрешните работи на Литва Елвинас Янкевичус: „Ирина Калмикова е получила статут на бежанец, защото нейният живот е под заплаха в родината й“.
85632Парламентът на Русия прие през 2012 г. закон, който значително ограничи правото на гражданите да протестират и организират демонстрации. Законът въведе драконовски наказания за участниците в улични протести и демонстрации в случай на сблъсък с полицията.  Европейският съюз и руските опозиционери, които все по-често напускат Русия поради опасения от арести, осъдиха остро този закон.
Ирина Калмикова е обвинена в организирането на неразрешена от властите демонстрация.
62C797C4-A9DE-4107-807D-8A763096370C_mw1024_s_nПрез 2014 г. в руския наказателен кодекс бе включен текст, който предвижда затвор до 5 години за нарушение на текстовете от закона за организиране на демонстрации. Калмикова е обвинена именно по този член от Наказателния кодекс. Но тя успя да избяга в Беларус, след което е преминала пеша заедно със своя 14 годишен син през границата с Украйна, откъдето се е прехвърлила в Литва. Само през последните няколко години Литва е дала политическо убежище на няколко десетки наши граждани преследвани от режима заради политическите им възгледи.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *