Медведев: „да се подготвим за най-лошото“

Анатолий Безсланов, Москва

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев призова руските граждани да се подготвят за негативен сценарий в развитието на икономиката на страната.

150114181455_medvedev_624x351_reutersТе са резултат на продължаващощо спадане на цените на петрола. Това заявление той направи в рамките на Седмият научен форум в памет на Егор Гайдар в Руската академия на науките.

Резервите – поясни Медведев, ни позволиха да балансираме бюджета за тази година. Но ако цените на петрола продължат да падат, то ще се наложи преразглеждане на бюджета. Това е необходимо да се разбира и да се подготвим за още по-лошо.”

Руският премиер поясни, че „базовият принцип на нашата икономическа политика трябва да остане непроменен, а той е: „ трябва да живеем според средствата, които имаме, в това число и чрез съкращения на бюджетните разходи, намаляване на разходит за държавния апарат, приватизация на част от държавните активи”.

Като обобщение Дмитрий Медведев посочи, че

„никога преди това Русия не се е слъсквала с толкова мощни предизвикателства за нейната икономика“.

1421330239_960680_96Не само икономическите, но и политическите анализатори предполагат, че кризисната ситуация, в която се намира руската държава в момента, е наистина изключително сериозна и съпоставима в икономически план само с кризата довела до разпадането на Съветския съюз. Същевременно Москва ще се опита да окаже натиск върху някои от държавите в Европейския съюз, в които има все още силно проруско лоби от политици и бизнесмени, свързани в миналото и днес с нейната политика. Препъчва се и по-активна руска политика в региона на Балканите с цел да се засили влиянието на т.нар. „деструктивните политически сили“ в страните от региона.  Инструмент на тази политика са главно поддържането на високи доставни цени на петрол и газ, като същевременно Москва разчита, че политици в тези държави са склонни да работят с Русия, дори и в ущърб на националните интереси на своите държави. Същевременно, според анализаторите, това са по-скоро илюзии и рефлекси от миналото, които едва ли ще доведат до позитивни решения, както в руската икономика, така и в руската вътрешна и външна политика.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *