„Свежи“ спомени от болшевишка Русия

Радой Галин

12688332_913210718799643_4344064441991406665_nЧета и не вярвам на очите си. Бях чувал за тия съветски простотии, но едно е да чуеш, а друго е да прочетеш. Ето какво почетох:

ДЕКРЕТ
На Саратовския Губернски Съвет на Народните комисари за отмяна на частното владеене на жените

Законният брак, имащ място доскоро, несъмнено се явява продукт на това социално неравенство, което трябва да бъде изкоренено в Съветската република. До днес законният брак служеше като сериозно оръжие в ръцете на буржоазията в нейната борба срещу пролетариата и благодарение на него всички най-хубави екземпляри от прекрасния пол бяха собственост на буржоазните империалисти и това не можеше да не наруши правилното продължение на човешкия род. Затова и Саратовският Губернски Съвет на Народните комисари с одобрението на Губернския съвет на Работническите, войнишките и селските депутати

ПОСТАНОВИ:

&1. От 1 януари 1918 година се отменя правото на постоянно владеене на жените достигнали 17 г. и до 30 години.
Забележка: Възрастта на жените се определя от метрическите вписвания, паспорт, а в случай на отсъствие на тези документи от кварталните комитети или ръководители , по общия вид и чрез свидетелски показания.
&2. Действието на настоящия Декрет не засяга омъжените жени имащи пет или повече деца.
&3. За бившите собственици (съпрузите) се запазва правото за ползване без ред на своята съпруга.
Забележка: В случаи на противодействие на бившия съпруг за реализирането на този Декрет в живота той се лишава от правото си по този параграф.
&4. Жените подлежащи на този Декрет се отнемат от частното постоянно владеене и се обявяват достояние на целия трудов народ.
0_6ec7e_9ad56664_orig&5. Разпределението на ползването на отчуждените жени се предоставя на съответните Губернски, околийски и селски съвети на народните депутати по принадлежност.
& 7. Гражданите мъже имат право да ползват жените не повече от 4 пъти в седмица и не повече от три часа при условията указани по-долу.
& 8. Всеки член на трудовия народ е задължен да отчислява от своята заплата 2% за фонд „народно поколение”.
& 9. Всеки мъж желаещ да се възползва от екземпляр от народното достояние е длъжен да представи от работническият заводски комитет или от професионалния съюз удостоверение за своята принадлежност към трудовата класа.
& 10. Непринадлежащите към трудовата класа мъже получават право да се възползват от отчуждените жени при условията на ежемесечна вноска в посочения в & 8 фонд в размер на 1000 рубли.
& 11. Всички жени, обявени чрез настоящия Декрет за народно достояние получават от фонда за „народното поколение” помощ от 280 рубли на месец.
index& 12. Забременелите жени се освобождават от своите преки и държавни задължения в продължение на 4 месеца ( 3 месеца до и 1 след раждане).
& 13. Родените бебета след изтичане на 1 месец се предоставят на приют „Народни ясли”, кадето се възпитават и получават образование до 17 годишна възраст.
& 14. При раждане на близнаци на майката се дава награда от 200 рубли.
& 15. Виновните за разпространение на венерически заболявания ще се привличат към отговорност пред революционния съд.

Чета и не вярвам на очите си. Ровя се в интернет. И стигам до извода, че за голяма трагедия на руския народ болшевизмът успя именно в Русия. Днес спор няма, че като идеология ленинизма и сталинизма са символ на най-мрачна варварщина, но те имат своите основания още в Марксовия Манифест на комунистическата партия Communist-manifesto(„Manifesto of the Communist Party“, by Karl Marx and Frederick Engels, Authorized English Translation, Edited and annotated by Frederick Engels, London, 1888, цена 2 пенса.) В този Манифест в параграфи: 100-102, 106-111, 188 се говори ясно за „отхвърляне на семейството”, защото то  е „буржоазна отживелица“. В истинската си форма съществувало само при буржоазията, но негово допълнение са несемейните пролетарии и проститутките. Следователно буржоазното семейство трябва естествено да престане да съществува и това ще стане заедно с изчезването на капитала.
Но нас, пишат Маркс и Енгелс, буржоазията ни обвинява като казва: Вие, комунистите искате да въведете общо ползване на жените? Буржоата естествено вижда в своята съпруга обикновен инструмент за производство. Той чува, че всички средства за производство ще се ползват съвместно и си въобразява, че и жените ще бъдат по подобен начин общо достояние. Но той не подозира, че само така ще се отмени и въпроса за положението на жената като средство за производство. Няма нищо по-смешно от изразявания от буржоазията високо морален ужас при обвиняването на комунистите в намерение да въведат публичност на жените.
images1На комунистите не е нужно да въвеждат общо ползване на жените – тя е съществувала винаги. Буржоазният брак е най-голямата публичност на жените. Затова и нас КОМУНИСТИТЕ може да ни обвиняват единствено и само в ЖЕЛАНИЕТО вместо лицемерно скриваното ОБЩО ПОЛЗВАНЕ на жените да ВЪВЕДЕМ ОБЩО ПОЛЗВАНЕ ОФИЦИАЛНО И ЧАСТНО.“

Какво да коментирам повече. Нищо.  Жените – общи, земята – също, партията – една, вождът – един, концлагерите – за намаляване на природонаселението, а след това се чудят защо нормалният свят ги мрази. Как няма да ги мрази. Ще ги мрази не, ами където ги срещне ще трябва да им навлича усмирителни ризи.

4 thoughts on “„Свежи“ спомени от болшевишка Русия

 • февруари 29, 2016 at 3:46 pm
  Permalink

  Направо се шашнах от бездънната простотия, глупост, злоба и невежество на автора на това НЕЩО!!!

  Reply
  • декември 27, 2016 at 12:07 pm
   Permalink

   Имаш в предвид автора на Декрета , наверно!?

   Reply
  • декември 29, 2017 at 1:27 pm
   Permalink

   а аз – от твоята! пфууу, тъпа, невежа сган!

   Reply
 • януари 31, 2017 at 8:51 pm
  Permalink

  „Комунизъм“ идва от думата/корена „comm/on“, откъдето и „комуна“ и т.н., т.е. всичко да е общо.
  Но, по-точно казано, всичко да е на тези, които държат властта на превърнатите в комунистически държава и общество.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *