Грозни: митинг за самочувствие

Анатолий Безсланов, Москва

untitled1
Снимката показва, че информацията за милионен митинг в подкрепа на Кадиров и Путин е пресилена.

Според официалната руска информационна агенция „Интерфакс“ около един милион души са излезли в столицата на Чеченската република Грозни на митинг в подкрепа на лидера Рамзан Кадиров. Информацията, твърдят от „Интерфакс,“ е по данни на Министерството на вътрешните работи.  Участниците мюсюлмани издигали плакати и лозунги в подкрепа и на президента на Русия Владимир Путин. На официалната трибуна пред централната джамия „Сърцето на Чечня“ един след друг са говорили представители на духовенството, депутати от Държавната дума и членове на Съвета на Федерациите.

Обединяващият лозунг на митинга е бил „В единството е нашата сила“. 

Става дума за политическото единство на Чечня и Русия, за единственото на руснаци и чеченци, християни и мюсюлмани.

124031486_3bcae65491b3
Владимир Путин и Рамзан Кадиров

Междувременно журналисти публикуваха снимки на които се вижда, че е крайно пресилено да се говори за милионен митинг.  Но не в числеността е проблема. Все повече властта в Кремъл разчита на лоялността на Кадировите чеченци, които изпълняват, както мокри поръчки, но и воюват в Украйна срещу украинския народ. Естествено, срещу много добро заплащане.

124034672_1402025752lovk3
Рамзан Кадиров – най-верният политически приятел на Владимир Путин, със семейството си.

Чеченската следа в убийството на известния опозиционен лидер Борис Немцов в един момент започна така да криволичи, че много се постара, ако може да заобиколи Кремъл. И най-вероятно ще го заобиколи. Но точно това „заобикаляне“ е доста съмнително, твърдят независими източници от Москва. Във всички случаи и Кадиров и Путин бяха заинтересовани от това да замлъкне един силен глас на руската опозиция, която на митинга днес в Грозни бе многократно наричана „пета колона“. Митингът в Грозни бе подкрепен и в други части на Русия. Акции под надслов „Рамзан Кадиров е руски патриот“ са се провели в Калининградска, Тюменска, Московска области, в Башкортостан, Крим и във Велики Новгород. Сериозните анализатори обаче отбелязват, че понятието „руски патриот“ отнесено към Кадиров е равносилно на понятието „български патриот“ отнесено към лидерът на българската партия ДПС Ахмед Доган. От такива лидери, казва руският народ, пази Боже. Митингът в подкрепа на Путин и Кадиров само доказва, че кризата в Русия се задълбочава и властта пристъпва към масови демонстрационни акции характерни за тоталитарните съветски години. Но хората излизат, ако въобще излизат,  на такива прояви водени единствено от страх да не загубят работата си и да не бъдат преследвани от властите. Но прогнозите за 2016 година са, че катастрофалните тенденции в руската икономика и политика ще се задълбочават. И няма как митинг като този в Грозни да изправи на крака разпадащата се наша държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *