След думите на Местан: „конец, товарищи!“

Александър Йорданов 

27171Лютви Местан бе отстранен от ДПС по начин типичен за времето на съветския комунизъм. Бе отстранен, защото имаше достойнството в българското народно събрание да каже гласно една истина:

„Режимът на Башар Асад и „Ислямска държава“ са основната причина за военния конфликт в Близкия Изток, чиято последица е бежанската криза…; руската военна авиация нарушава въздушното пространството на Турция многократно въпреки многократните официални предупреждения. Нарушаването на въздушното пространство и суверенитета на която и да е държава, член на НАТО, е нарушаване на самия Атлантически съюз.”

И Местан подкрепи призива на НАТО за „деескалация на отношенията между Русия и Турция и за връщане към политическия диалог“.

sfdsfddsffds
Ахмед Доган – носител на най-високия български орден „Стара планина“. Заслугата: прочетете в текста твърдението на премиера Бойко Борисов.

Кое в тези думи отключи гнева на Ахмед Доган и на цяла сюрия бивши офицери от ДС и техни сътрудници, та всички те като един се строиха да защитават обитателя на боянския сарай?  Как изведнъж забравиха култовите фрази на Доган: „Пътят на България за Европа минава през Босфора” и „пътят на ЕС минава през Дарданелите и Чанак кале”. Плюс простотиите  за „депесарския шут”, обръчите от фирми и разпределянето на порциите? Но аз си спомням и едни други фрази. На 20 февруари 2013 г., от парламентарната трибуна премиерът Борисов заяви:

„Срещу мен е готвен атентат с поръчител Ахмед Доган преди години, извикайте директора на разузнаването да ви каже какъв материал е постъпил от партньорска централа.“

Четири месеца по-късно Борисов заявява:

„Уличните протести провалиха сценария на БСП и ДПС, а той е бил – с Пеевски шеф на ДАНС да ме арестуват и да ме убият в ареста.“

Това са изключително сериозни твърдения.

1521764_569809473097879_792838868_n
Ахмед Доган с директора на Службата за външно разузнаване на Русия Евгени Примаков и милата внучка на Живков – Евгения.

Верни ли са или не? Бил ли е поръчител Доган на атентат срещу премиера и защо службите мълчат по този въпрос. И един въпрос от „далечното“ минало. Предавал ли е в началото на 90-те години Ахмед Доган списък с имената на  служители на българското разузнаване на турското посолство или не е предавал. Българските служби за сигурност и по този въпрос мълчат. Но за умните хора е ясно – това бе активно мероприятие на бившите от ДС за сваляне на правителството на Съюза на демократичните сили. Защото няма логика Доган да е издал българските ченгета зад граница, а те след това да го дандуркат в Боянския  сарай, за който българския данъкоплатец плаща 2 милиона лева годишно. Поне така твърди Осман Октай, който ги разбира тези работи. Но ако Доган е предавал на турското посолство български разузнавачи и ако е организирал убийство на български премиер, мястото му не би трябвало да бъде в Боянския сарай?  Ега ти българските служби за сигурност, които стават слуги на един предател на „националните интереси“!

Предновогодишната реч на Ахмед Доган е преписала опорните точки на кремълската пропаганда срещу Европейския съюз  и НАТО.

И обслужва изцяло руската политика за дестабилизация на България. За наш национален срам бивши служители на българското разузнаване и на Държавна сигурност направиха реклама на тази реч. Защото българските интереси не са страната ни да стои разкрачена между евроатлантическия свят и Русия. Това нито е нормално, нито е „сигурно“. Затова и чест прави на Лютви Местан, който на пресконференцията открито защити европейска и натовска България, заявявайки ясно:

Българския национален интерес е свързан не с Русия, а с ЕС и НАТО.  Променената геополитическа среда е аргумент за укрепване на евроатлантизма, за укрепване и на гражданското общество. Русия трябва да се върне на полето на международното право. България трябва да има стратегически осмислени отношения с Република Турция. Отричането на естествената културна и етническа връзка на българските турци и техните близки и роднини прогонени от режима на Живков  през 80-те години, е противоестествено.  Има опасност от нов възродителен процес. Без реформа на политическата система не може да има и социална реформа. 

В предновогодишната си реч Доган се опита доста нескопосно да разсъждава на тема многополюсен свят. Но не знае горкия, че не нахалството и юмруците правят полюсите, а ценностите. Затова и той и неговите защитници, нямат отговор на въпроса:

какви ценности предлага днес на света Русия и които този свят не познава, та е необходимо да й предостави полюс за тях.

Ние европейците, предложихме свой модел или „полюс“ на света, след векове на войни и конфликти. Предложихме като „полюс“ европейското обединение, свободното движение на хора, стоки и капитали, зачитане на основните човешки права, спазването на международните договори, взаимната финансова подкрепа. Предложихме своето евроатлантическо единство и сигурност. Какво предлага Русия? Нищо. Предложи агресия срещу съседни държави – Грузия и Украйна. И я осъществи, защото тези държави не са членове на ЕС и НАТО. Русия винаги напада беззащитните. Предложи ни тази Русия връщане към отречени от историята времена, култ към несменяемият вожд, омраза срещу успелите държави и народи. Но само глупаци не знаят, че авторитетът на държавите се измерва с качеството и стандарта на живот на техните граждани, а не с налудничавите им помисли да бъдат глобални „играчи“ или „полюси”. И затова наистина е време да запитаме ясно и Доган,  и русофилските догановци у нас:

кои са руските ценнности, които биха ни накарали да се откажем от нашите – български и европейски ценности?

Да се откажем от избрания път да бъдем част от семейството на успешните западни държави и народи? Това би било национално самоубийство. Какво по-ценно от родното и европейското, от западното, ни предлага Русия? И само не ми отговаряйте, че това е газ и петрол. Защото ако Русия не продава газ и петрол тя самата е жива умряла. И когато ние купуваме този газ и петрол по-скоро ние помагаме на Русия, отколкото тя на нас. А и цените на които ни го продава са „комунистически“, т.е. безбожно високи.

Днес хората ги обединяват не расово-етнически „ценности”, не продажбата на газ и петрол, а ценностите на човешките права и свободи, на свободата и демокрацията. Обединяват ги западните ценности. Обединява ги това, което е направило живота на западния човек – европеец, американец, канадец, по-добър от този, който живяхме в рускосъветската орбита. Затова и хора от всички бивши социалистически държави търсят в  западния свят образование, култура, работа, живот.  Никой не бяга към Русия. Самите руснаци бягат на Запад. За тях и България е вече Запад. Затова и идват у нас. Защо при социализма руснаци не се заселваха у нас?  Защо тогава не купуваха имоти у нас?  Отговорът е: защото тогава не бяхме запад за тях. И още нещо. Русия не е предлагала никога на нашия народ нито свобода, нито демокрация, нито човешки права. Ето защо днес, когато нашият народ има ясна цел и мисия пред себе си,  атаката срещу България на Ахмед Доган и кукловодите му от бившата ДС, няма да успее. Конец, товарищи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *